Nieuws
Hieronder vindt u het laatste nieuws.
Podcast met Renée Steenbergen over noodzakelijke systeemtransitie in de kunstsector
14/05/2023, Matt Gobbels
De podacst is te beluisteren via https://app.springcast.fm/15818/37-de-kunstensector-en-hoe-het-anders-kan
Podcast over boek De Kunst van Anders
23/03/2023, Cultuurpers
Op de kritische nieuwssite Cultuurpers staat een podcast waarin Renée ingaat op het systeemfalen in de kunstsector, met voorstellen voor structurele vernieuwing. Beluisteren of lezen via
Steenbergen in Parool: 'Kunst dient een publiek doel, dat mag wat kosten'
18/03/2023, Lorianne van Gelder
In een groot stuk over armoede onder kunstenaars spreekt Renée van het 'van Gogh-syndroom': waarom moeten kunstenaars lijden voor hun vak in plaats van fatsoenlijk betaald te worden?
NRC Opinie 4 maart: Vermeer is geen fastfood: stop met blockbusters
04/03/2023, Renée Steenbergen
Kunstmusea programmeren weer blockbusters, net als vóor de pandemie. Dat is niet in het belang van het publiek en niet van de kunst, aldus Renée Steenbergen. Maar er zijn alternatieven.
"Scherpe analyse van ongelijkheid cultuursector"
28/01/2023, Hilda Bouma
Het Financieele Dagblad publiceerde een lovende recensie over het boek De Kunst van Anders: "De Nederlandse cultuursector is kwetsbaar. Dat komt doordat het stelsel niet deugt, schrijft Renée Steenbergen'.
Nieuw boek Steenbergen: Voorwoord van De Kunst van Anders
17/01/2023, Renée Steenbergen
Op 17 januari presenteerde Renée haar nieuwe boek De Kunst van Anders. 6 voorstellen voor culturele innovatie.
Het Voorwoord is hier te lezen:
Kunstenaars en freelancers, verenigt u!
14/01/2023, Renée Steenbergen
Renée publiceerde in NRC een pleidooi voor een essentiële systeemverandering in het culturele ecosysteem: eerlijke betaling van makers en de vele freelance cultuurwerkers. Lees het hele artikel hier:
Interview Renée Steenbergen in Het Parool: "Kunstwereld moet op de schop: meer geld voor makers"
11/01/2023, Lorianne van Gelder
Onderzoeker Renée Steenbergen schreef een kritisch boek over het rendementsdenken dat ook in de kunstsector leidend is.
In De Kunst van anders doet ze zes voorstellen om het culturele bestel op de schop te gooien.
Wie is er bang voor digitale kunst? Musea en podia dreigen de digitale revolutie mis te lopen
22/11/2022, Renée Steenbergen
Geloven musea en podia eigenlijk wel dat online kijken & luisteren een kunstbeleving kan bieden die gelijkwaardig is aan de fysieke ontmoeting met kunst? En zijn zij bereid de stap te zetten naar permanent online aanbod en daarin te investeren? Juist om een diverser en jonger publiek te bereiken, is deze stap onvermijdelijk.
Dit onderzoeksartikel is tot stand gekomen met steun van de Stichting Matchingfonds
In NRC: interview over vermogensfondsen: 'Spreek je vermogen aan!'
29/10/2022, Renée Steenbergen
De wereld van de filantropie moet op de schop, stelt fondsendeskundige Rien van Gendt in zijn nieuwe boek. Fondsen moeten transparanter worden, uitvoerende organisaties meer vijheid gunnen en vooral meebewegen met de maatschappij.
In NRC: Verwar autonome kunst niet met creatieve industrie
22/09/2022, Renée Steenbergen
Kunst die maatschappelijke taken moet vervullen en zonder subsidie moet kunnen bestaan: dat rendementsdenken bedreigt de kunst, ziet Renée Steenbergen
In NRC: Geef schenkers de tijd, musea!
14/04/2022, Renée Steenbergen
Het binnenhalen van schenkingen wordt steeds belangrijker voor musea, maar als bezit de enige drijfveer is, verliezen gevers- en uiteindelijk ook musea. Schenkers moeten zich kunnen bedenken, bepleit Renée Steenbergen.
In NRC: Kunstorganisaties, betaal je eigen mensen fatsoenlijk!
04/12/2021, Renée Steenbergen
Als cultuurwerkers elkaar niet eens fatsoenlijk willen betalen, dan is het hypocriet verbaasd te zijn dat een Formule 1-organisatie artiesten vraagt gratis op te treden, meent Renée Steenbergen:
In NRC: Goede doelen, laat je toch niet misbruiken!
06/11/2021, Renée Steenbergen
De recent ontdekte megafraude met stichtingenkan ook de reputatie van goede doelen schaden. De filantropische sector zelf moet meer verantwoordelijkheid nemen in het voorkomen van diefstal en misbruik van stichtingen, betoogt Renée Steenbergen in de NRC van 6 november 2021.
Geen steun aan privémuseum met publiek geld!
04/09/2021, Renée Steenbergen
Een ex-bestuurder van het Stedelijk Museum wil met steun van de gemeente Amsterdam een privémuseum beginnen. Een wel heel brutale actie.
Klik op 'Lees meer' hieronder voor het hele artikel in NRC.
OPROEP aan de minister van Cultuur: collectief Steunfonds is nu nodig
30/04/2020, Renée Steenbergen
In het Cultureel Supplement van NRC van 30 april 2021 betoogt Steenbergen dat hervormingen in de cultuursector nodig zijn. Laten publieke en private fondsen de krachten bundelen in deze crisis en de focus verschuiven naar meerjarige, duurzame aandacht voor kunst en kennis. De volledige tekst van Renée's pleidooi leest u hier:
FD: 'Nederland mijdt debat over fout geld in de kunst"
27/12/2019,
Steenbergen zegt in een FD-artikel over 'toxic philanthropy' dat deze discussie in Nederland nog weinig van de grond komt, mede omdat bedrijfsleven en financiële sector oververtegenwoordigd zijn in raden van toezicht van kunstorganisaties. Hamvraag wat haar betreft: bedreigt fout geld het draagvlak voor mecenaat?
Is geefgeld wel goed geld? Moeten goede doelen giften screenen?
18/02/2019,
Steenbergen geeft in Het Financieele Dagblad commentaar op de protesten tegen Amerikaanse musea die geld van de Sacklers aannamen, een familie die deels zijn geld verdient met verslavende opiaten. Renée: 'Wie gaat bepalen welke giften wel of niet mogen worden aanvaard?' Ook merkt zij op dat Amerikaanse kunstorganisaties voor 95% afhankelijk zijn van privaat geld: 'Het zal heel lastig voor ze worden om grote gevers te weigeren.'
NRC-interview Rattan Chadha: "Een eigen museum hebben is geen filantropie"
06/02/2019, Renée Steenbergen
Voor de NRC interviewde Renée kunstverzamelaar Chadha over de plannen met zijn kunstcollectie: ‘Een eigen museum hebben is geen filantropie’ Gesprek met kunstverzamelaar Rattan Chadha.
"Kunst verzamelen heeft niet primair met geld te maken"
05/01/2019,
Dat zei Renée tijdens een Radio 1 interview over de jaarlijkse Top 100 van Nederlandse kunstverzamelaars en de verkoop van enkele topstukken uit de collectie van de Oranjes en het koninlijk huis. Zij benadrukt dat gedreven verzamelaars kunst niet kopen als investering maar uit liefde en betrokkenheid. Luister het hele interview (10 minuten) hier af, via de knop Luister terug:
https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/485832-de-100-grootste-kunstverzamelaars-van-nederland.
Het interview met Steenbergen start om 10:22 in het tijdslot 10:00 tot 11:00u op zaterdag 5 januari 2019.
"De Millennial wil meer dan oesters en champagne": Steenbergen in FD-special Jonge Filantropen
04/12/2018,
De bijlage van Het Financieele Dagblad van 1 december is gewijd aan Jonge Filantropen. Renée vertelt over haar onderzoek naar gevers tot 40 jaar, een thema dat ook op de agenda staat van haar tweede Dag van het Mecenaat op 21 maart a.s.
Interview Steenbergen in Elsevier special over Mecenaat (nov 2018)
21/11/2018,
Ondernemers geven soms gul, maar ze houden wel strak de regie in handen. Dat zegt Renée in een interview met Elsevier in een special over Mecenaat die in november verscheen. Het hele interview kunt u hier lezen:
Steenbergen in De Groene: "Waarom zou geven alleen oprecht zijn als het pure zelfopoffering is?"
07/02/2018,
Onder de kop "De ondernemende mecenas" wijdt weekblad de Groene een uitgebreid artikel aan de VandenEndeFoundation en meent dat die teveel verstrengeld is met commerciële belangen van de stichter. Renée Steenbergen constateert juist een trend onder gevers om nonprofit en profit te verenigen, zoals in venture philanthropy en social return on investment.
Lees het hele Groene-artikel hier:
NRC: "Schenkers hebben geen rechten": Renée interviewt verzamelaars van Indonesische weefsels
30/11/2017, Renée Steenbergen
Na opheffing van museum Nusantara dreigden topstukken uit de kostbare collectie weefsels geveild te worden, ook al waren ze een schenking. Nu zijn ze eigendom van de Aziatische Vereniging VVAK en te zien in het Rijksmuseum.
In de NRC en NRC Next van 30 november.
Media somberder over effecten noodhulp dan burgers
01/07/2017, Renée Steenbergen
Europees onderzoek wijst uit dat burgers vertrouwen hebben in hulporganisaties en de effecten van hun inzet. Geen reden dus voor somberheid over draagvlak en geefbereidheid.
NRC: Burgers zijn juist vrijgeviger geworden
23/05/2017, Renée Steenbergen
Op de Opinie pagina van NRC bestrijdt Renée het bericht van de hoofdredactie dat Nederlanders minder sociaal en vrijgeving zouden zijn geworden. Wie meerdere onderzoeken goed leest, ziet een veel positievere trend in geefgedrag.
NRC: Mecenaat is geen pinautomaat
18/01/2017, Renée Steenbergen
Renée Steenbergen doet in de NRC, voorafgaand aan de Dag van het Mecenaat, een oproep aan de kunstsector om niet meer de nadruk teleggen op geld bij het werven van particuliere gevers, maar op betrokkenheid. Zij werd op 18 januari ook uitgebreid geinterviewd over haar onderzsoek naar Mecenaat in de Volkskrant (leeesbaar na doorklikken). Hier het complete NRC artikel:
Volkskrant-interview over mecenaat
17/01/2017, Karolien Knols
Interview met Renée Steenbergen in de Volkskrant over haar onderzoek naar private giften voor kunst en cultuur in Nederland en Europa, met de Dag van het Mecenaat als aanleiding.
Onderzoek jonge donateurs
27/11/2016,
Als senior research fellow Mecenaat aan de Universiteit Utrecht leidt Renée Steenbergen t/m 2018 een onderzoeksproject naar jongere donateurs voor kunst en cultuur. De eerste resultaten presenteert zij tijdens de Dag van het Mecenaat ofwel Day of Arts Philanthropy op 19 januari 2017. Meer daarover op deze homepage.
Giftenaftrek onmisbaar democratisch instrument
In het nieuwe nummer van Vakblad Fondsenwerving interviewt Steenbergen hoogleraar Belastingrecht Sigrid Hemels over de schade die afschaffing van de Giftenaftrek teweeg kan brengen in het maatschappelijke veld.
NRC: Schenking Elise Wessels aan Rijksmuseum
23/06/2016, Renée Steenbergen
Op 23 juni maakte het Rijksmuseum bekend dat de verzamelaar van Japanse prenten Elise Wessels het grootste deel van haar collectie aan het Rijksmuseum schenkt. Renée Steenbergen interviewde Wessels voor de NRC. Lees het complete artikel via: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/06/23/daar-twee-yumejis-prachtig-toch-2864134 of via doorklikken op deze website:
Vermogensfondsen: onmisbaar als innovators
13/05/2016, Renée Steenbergen
Het cover-artikel van het mei/juni nummer van Vakblad Fondsenwerving was gewijd aan de voortrekkersrol van indoviduele vermogensfondsen zoals Adessium en Turing. Steenbergen interviewde daarover Rien van Gendt, oud-directeur van de Van Leer Foundation, als eerste in een nieuwe reeks artikelen die zij schrijft over Game Changers, mensen en organisaties die zich onderscheiden met een innovatieve aanpak .
NRC en Next: Steenbergen over werving grote gevers voor Rembrandts
23/09/2015, Claudia Kammer
Het zou een huzarenstukje zijn geweest als het Rijks circa 60 miljoen euro bij particulieren had weten te vinden voor het dubbelportret van Rembrandt. Renée Steenbergen was een van de geïnterviewden hierover in NRC en NRC Next.
Groot interview eerste Fellow Mecenaat in Vakblad Fondsenwerving
06/12/2014, Wiebe de Graaf
"Unieke kans voor musea, theaters en concertzalen: dagelijks krijgen zij honderden potentiële donateurs over de vloer. Daarmee hebben zij een voorsprong op alle andere goede doelen-organisaties, die de kunstsector nog veel meer kan benutten" Onder 'Lees meer' het volledige interview:
Financieel Dagblad 31 oktober: "Mecenaat is geen pinautomaat"
31/10/2014,
In het FD thema magazine Outlook van 31 oktober pleit Steenbergen daarom voor meer wetenschappelijk onderzoek naar geefmotieven: "Research kan verkeerde aannames ontzenuwen en helpt de kunstsector verder bij het blijvend binden van particuliere gevers."
Steenbergen: 'Cultuur kan huid duurder verkopen aan sponsor'
21/08/2014,
Op de voorpagina van Het Parool van 21 augustus wordt Renée Steenbergen geïnterviewd over kunstsponsoring. Zij wijst erop dat het geheim houden van sponsorbedragen niet in het voordeel is van kunstorganisaties, maar alleen de bedrijven dient. Lees het stuk hier:
NRC en Volkskrant over uniek Fellowship Mecenaat
05/06/2014,
Op 4 juni besteedden zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad aandacht aan het Fellowship Mecenaat dat Renée Steenbergen per 1 juli zal bekleden aan de Universiteit Utrecht. Beide kranten benadrukken het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de ontwikkeling van mecenaat en dus voor de kunstsector. Beide berichten kunt u hier lezen.
Veel kleine gevers zijn óók belangrijk
17/01/2014, Renée Steenbergen
In een klein land als Nederland is de groep vermogenden relatief klein. Richt je als wervende organisatie daarom allereerst tot de kleinere gevers, die veel talrijker zijn, betoogt Renée Steenbergen in het Brabants Dagblad van 17 januari 2014.
'Het mecenaat is geen pinautomaat': interview met Renée Steenbergen
11/11/2013, Van Lanschot Bankiers
Steenbergen belicht voor de private clients van Van Lanschot het belang van geven aan kunst: 'Cultuur kan prima een aanvullend geefdoel zijn, naast een hard issue als armoede'. Zij stelt dat geven bij leven voor gevers 'leuker, betekenisvoller en effectiever' is.
Leren van Britse kunstbezuinigingen
15/08/2013, Renée Steenbergen
Zien Nederlandse kunstorganisaties wel het nut van particuliere gevers? In elk geval zijn ze nog weinig bereid substantieel geld uit te trekken voor fondsenwerving, schrijft Renée Steenbergen in de NRC.
Tropenmuseum is ons British museum: houd het open!
01/06/2013,
Renée Steenbergen verbaast zich in de NRC van 1 juni over het zwijgen van de museumverenigingen en de Amsterdamse musea: één van Nederlands topmusea moet misschien sluiten, terwijl musea voor niet-westerse kunst als het Parijse Quain Branly en het British Museum miljoenen bezoekers trekken.
Genereuze schenking van Indonesische kunst: collectie-Liefkes
13/05/2013, Renée Steenbergen
Frits Liefkes schonk duizend kunstvoorwerpen uit Indonesië plus een miljoen euro aan Museum Volkenkunde in Leiden, dat nu een tentoonstelling wijdt aan deze belangrijke schenking- een van de grootste op het gebied van niet-westerse kunst.
'Geven brengt je dichter bij kunst'. Interview met Elise Wessels, mecenas en museumeigenaar
26/04/2013, Renée Steenbergen
Elise Wessels ontvangt een koninlijke onderscheiding als dank voor al haar steun aan het muziekleven en de musea in Amsterdam. Bovendien stichtte zij in de hoofdstad haar particuliere museum Nihon no hanga, waar haar collectie Japanse prentkunst gratis te zien is.
NRC 25 april: Culturele instellingen moeten op zoek naar meer vrienden
25/04/2013,
Renée Steenbergen analyseert in de NRC de internationale terugval van giften en sponsoring aan cultuur in Nederland, Engeland en de VS.
NRC: Rijksmuseum negeert kleine gevers
11/04/2013,
Renée Steenbergen betoogde woensdag 10 april in de NRC dat het nieuwe Rijks alle Nederlanders moet vragen om een gift, niet alleen de rijkere. Wij hebben als belastingbetalers de enorme renovatie betaald en willen als kleine gevers meer betrokken worden.
NRC 20 december: Verzamelaars zijn medestanders!
21/12/2012,
Verzamelaars zijn wereldwijd de belangrijkste schenkers aan musea. Renée Steenbergen wijst er in NRC Handelsblad op dat Nederland uniek is met zijn grote aantal middelgrote verzamelaars, maar musea doen nog weinig een beroep op hen. Lees hier het integrale artikel:
"Overheidsgeld voortaan BURGERGELD noemen"
21/11/2012,
Renée Steenbergen legt in deze integrale opname van een debat over de toekomst van kunstorganisaties uit, waarom primair deze verantwoording dienen af te leggen aan burgers en niet aan overheden. Afspeelbaar: durect onder het kopje Middagprogramma via www.bkkc.nl/bkkc/projecten/waardevancultuur/verslag.
In NRC: Is fusie het antwoord op bezuinigingen?
19/07/2012, Renée Steenbergen, i.s.m. Peter de Rijk
In het Cultureel Supplement van de NRC van 19 juli analyseert Renée Steenbergen de gevolgen van opgelegde fusies en partnerschappen in de podiumkunsten.
NRC: Verzamelaar Piet Sanders interview
28/06/2012, Renée Steenbergen
'Kunst heeft mij altijd gevoed’
Interview met de 99-jarige Piet Sanders, 75 jaar verzamelaar
Crowdfunding is effectiever door follow-up
05/04/2012, Renée Steenbergen
'Als je er persoonlijk om zou vragen, zouden veel mensen bereid zijn van hun tientje honderd euro te maken. Maar dan moet je als vrager wel in een persoonlijke relatie met zo'n gever investeren.' Aldus Renée Steenbergen in een interview met Het Parool.
NRC: Musea te gefixeerd op bezit
16/02/2012,
De bezuinigingen zijn niet het hoofdprobleem van de musea, betoogde Renée Steenbergen in het Cultureel Supplement van 16 februari. De noodzaak tot hervorming is al langer aan de orde en de tijd is er nu rijp voor.
NRC: 25 jaar verzamelaarstrends
17/11/2011,
Renée Steenbergen schreef het openingsstuk in de bijlage die NRC Handelsblad publiceerde op 17 november 2011. Thema was de veranderingen in de kunstwereld van de afgelopen 25 jaar. De integrale tekst van Steenbergen kunt u hier lezen.
Geld uit Liefde: Vrij Nederland-stuk over mecenaat
06/10/2011,
Musea moeten meer geld zoeken bij mecenassen, vindt het kabinet. Hoe realistisch is die eis? Drie voorbeelden van samenwerking tussen musea en privé-verzamelaars: “Het is een weg van de lange adem’.
Interviews over Mecenaat en Verzamelaars in Het Parool en De Standaard
20/05/2011,
Het Parool wijdde op 18 mei een pagina aan een interview met Renée Steenbergen. Kop: "Mecenaat is geen nieuw loket". Het artikel is hieronder te lezen, als u aanklikt "Lees hier alle columns". De Belgische krant Standaard interviewde Steenbergen op 14 juni over de mogelijkheden van samenwerking tussen musea en verzamelaars.
Renée Steenbergen in Het Parool: "Mecenaat is geen nieuw loket'
18/05/2011,
‘
Mecenaat is geen nieuw loket’
Kunstenaars moetenmeer ondernemer worden, vindt het kabinet-Rutte. En geld zoeken bij particulieren. Mecenaat is het nieuwe toverwoord. Renée Steenbergen, als consultant bezig metmecenaat, waarschuwt voor overspannen verwachtingen.
TV Reportage over Mecenaat in Nieuwsuur
31/03/2011,
Op donderdagavond 31 maart zond Nieuwsuur een reportage uit over de forse bezuinigingen in de kunstsector. "Kan de mecenas de kunst redden?" was de centrale vraag. Renée Steenbergen betoogt daarin dat particulieren die cultuur ondersteunen meer naar voren zouden moeten treden om anderen tot voorbeeld te dienen. Ook stelt zij dat de overheid moet helpen het mecenaat te ontwikkelen tot een volwassen private geldstroom.
De reportage is te bekijken via
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/229731-kan-de-mecenas-de-kunst-redden.html
Gevers, kom uit de kast!
08/01/2011,
Renée Steenbergen in Vrij Nederland over de noodzaak van mecenaat, met een oproep aan vermogenden om meer en bovendien openlijk te doneren.
Kan het mecenaat de kunstsubsidies vervangen?
08/12/2010, Renée Steenbergen
In de Nieuwsbrief van Kunsten '92, een van de grootste belangenorganisaties in de kunstwereld met ruim 400 leden uit de museumwereld en de podiumkunsten, oubliceerde Renée Steenbergen een handzaam overzicht van verkeerde aannames over mecenaat, gevolgd door op onderzoek gebaseerde feiten op basis waarvan wèl mecenaat ontwikkeld kan worden.
Mecenaat volop in de publiciteit
15/11/2010,
NRC Handelsblad en De Standaard publiceerden op 15 november elk een artikel over de (on)mogelijkheden van het mecenaat. In beide stukken wordt Renée Steenbergen geïnterviewd. Steenbergen: "Een terugtrekkende overheid betekent niet dat particulieren meer gaan geven."
Het stuk in De Standaard is te lezen via http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=OB30M1K5&word=bozar
Het stuk in de NRC kunt u lezen als u op hieronder klikt op Lees hier:
NRC: "Mecenas zal geen gaten in de begroting vullen"
16/10/2010,
Het kabinet-Rutte wil het mecenaat een impuls geven. Maar een Geefwet leidt tot niets, en een mecenas betaalt niet voor verwarming of personeel.
Serie over Geefmotieven in Vakblad Fondsenwerving
01/09/2010, Renée Steenbergen
Een goed gevoel krijgen door te geven. De derde aflevering in de serie die Renée Steenbergen schrijft over geefmotieven, gaat in op wat de gever terugkrijgt voor zijn gift: onder meer zingeving, betekenis geven aan je leven.