Tentoonstellingen

Dr. Renée Steenbergen is zelfstandig werkzaam als gastcurator van tentoonstellingen over collectievorming, verzamelen en mecenaat, veelal samengesteld uit bruiklenen en schenkingen van particuliere verzamelaars.

 

 Opening september 2018: Boeddhistische Kunst. In: De Nieuwe Kerk, Amsterdam

 

In 2015 nam Renée als bestuurslid van de Aziatische Kunstvereniging VVAK (Rijksmuseum) het initiatief tot een expositie in De Nieuwe Kerk. De kern wordt gevormd door topstukken uit deze belangrijke, maar nog niet algemeen bekende privécollectie Aziatische sculptuur en kunstvoorwerpen, die in bruikleen deels is te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.

De expositie zal openen op 15 septemberr 2018, het jubileum van de dan 100-jarige VVAK, en lopen tot 15 februari 2019. Steenbergen zitting in de adviescommissie voor de expositie, samen met expert en kunsthandelaar Jaap Polak en Menno Fitski, Rijkmuseum-conservator van Japanse kunst.  

Bij de expositie zal een publicatie verschijnen.

 Tentoonstellingen waaraan Steenbergen eerder  meewerkte:

 

Rijksmuseum van Oudheden te Leiden:

Tot 19 september 2010 was de expositie over de collecties oudheden van Lugt en Kröller-Müller te zien in het Rijksmuseum van Oudheden . Renée Steenbergen deed het onderzoek naar de historische contaxt van deze collecties en schreef het hoofdartikel in de begeleidende publicatie, RomeO.

 

Joods Historisch Museum in Amsterdam:

Van 14 februari tot en met 16 mei 2010 was in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling over joodse verzamelaars in het interbellum te zien. Renée Steenbergen werkte mee aan deze expositie en publiceerde in de begeleidende catalogus haar onderzoek naar deze voor Nederland belangrijke groep collectioneurs .

Meer informatie via www.jhm.nl

 

2007-2008:

initiatiefnemer van en voorbereidend onderzoek voor een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk over 400 jaar particlier verzamelen in Nederland 

2006:

Gastconservator van de thema-tentoonstelling La Collection Imaginaire. Parallel-programma  van de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf  in Maastricht. (Publicatie)

 

2002-2006:
Gastconservator en inhoudelijk adviseur van het in 2006 geopende Museum De Fundatie in Zwolle, dat geheel was gewijd aan het particuliere verzamelen.  Onderzoek voor en inrichting van een reeks permanente kabinetten met geschonken verzamelingen (portretten van verzamelaars en hun collecties). Gastconservator van de openingstentoonstelling Kunst Uitgepakt met een keuze uit zeven particuliere collecties (Publicatie)

 

2001-2002:
Gastconservator van de tentoonstelling Iets wat zo veel kost, is alles waard: tien  Nederlandse privé-collecties in De Beyerd te Breda, april-mei 2002. (Publicatie: handelseditie proefschrift)

 

1997-1998:
Coördinatie van een reeks exposities in 22 Nederlandse kunstmusea onder de noemer 'Tentoongesteld! Kunstenaressen van de laatste 100 jaar', in het kader van de landelijke manifestatie Honderd jaar Vrouw en Arbeid 1898-1998. (Publicatie)

 

1990-1991:
Gastconservator in Rijksmuseum Vincent van Gogh van de tentoonstelling Il faut être de son temps, in samenwerking met galeriehouder Riekje Swart (Publicatie)

 

1989-1992:
Lid Aankoopcommissie van Museum Het Kruit¬huis, Den Bosch. Samenstelling van diverse aankoopexposities. (Publicatie)

 

1988-1989:
Samenstelling van en onderzoek voor de tentoonstelling Kunstenaarsinitiatieven in Rijksmuseum Twente. (Publicatie)