Agenda

Renée Steenbergen treedt met grote regelmaat op als spreker over verzamelen en mecenaat. Daarnaast is zij een ervaren dagvoorzitter en moderator op congressen, symposia van bedrijven, jaarvergaderingen van businessclubs, bijeenkomsten van vriendenverenigingen van musea, en bij fora en discussies. Ook geeft zij trainingen aan zakelijk leiders en workshops over fondsenwerving en mecenaatsontwikkeling.

Zij spreekt ook in het Engels over onder meer internationale ontwikkelingen in geven voor de non profitsector, waaronder cultuur en wetenschap.

 

 

Enkele opdrachtgevers van lezingen, trainingen en voorzitterschappen:
Koning Boudewijn Stichting, Stedelijk Museum Amsterdam, Tefaf Art and Antiques Fair, Ministerie van OCW, Vakdag Fondsenwerving, Universiteit van Amsterdam, Stichting Promotors Van Abbe Museum, Vrije Universiteit, Kunsten 92, Technische Universiteit Delft, Het Concertgebouw, een reeks banken en private bankers en diverse ambassades in Europa.

 

 

Hieronder vindt u aanstaande optredens en lezingen van Renée Steenbergen.

 

Keynote Mecenaat op Ambassade Brussel

07/02/2024

Op woensdagavond 7 februari houdt Steenbergen de key note speech over Mecenaat voor Vlaamse culturele instellingen, tijdens een speciale bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Brussel: 


Patronage expert Renée Steenbergen will guide us through the current landscape of funding systems in the Netherlands and the opportunities and pitfalls of public-private partnerships, followed by a Q&A.

Georganiseerd in samenwerking met Dutch Culture.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

Key note speech Platform Particulieren bij Rijksdienst Cultureel Erfgoed

30/11/2023

De Rijkdienst Cultuur Erfgoed start op instigatie van de staatssecretaris voor Cultuur het platform Geërfd Goed over beheer en behoud van privécollecties. De bijeenkomsten zijn gericht op particuliere verzamelaars en beheerders van privécollecties (waaronder ook stichtingen en verenigingen). Steenbergen is als expert op het gebied van privécollecties gevraagd  om bij de key note speech te houden als inleiding op het thema. Besloten bijeenkomst, alleen voor genodigden.

Meer informatie

Organisator en moderator Civil Power Congres: Duurzame Financiering

28/11/2023

Renée Steenbergen is de organisator en moderator van het komende Civil Power congres op 28 november in Amsterdam.  Thema is: Duurzame Financiering. Vermogensfondsen en goede doelen gaan in gesprek over de noodzaak de aanvragencarrousel voor almaar nieuwe kortlopende projecten te stoppen. Meerjarige en vrij besteedbare financiering is nu urgent gezien de vele systemische problemen in de samenleving. Meer informatie over het programma en de sprekers en aanmelden via www.dedikkeblauwe.nl/civilpower

Meer informatie

Jury GOGBOT Festival 2023

07/09/2023

Renée was één van de twee juryleden van het GOGBOT Festival dat Stichting PLANETART jaarlijks organiseert in Enschede. De Youngblood Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende student of pas afgestudeerde voor haar of zijn digitale kunst.

Meer informatie

Inspiratie Talk Amsterdam Museum

15/06/2023

Op 15 juni houdt Steenbergen een interne Inspiratie talk voor de zakelijke afdelingen van het Amsterdam Museum: bedrijfsvoering, marketing & communicatie en development. Dit ter voorbereiding op het nieuwe Ondernemingsplan 2025 - 2028. Steenbergen is naar aanleiding van haar nieuwe boek De Kunst van Anders gevraagd haar innovatieve ideeën over andere werkwijzen in de kunstsector toe te lichten.

Meer informatie

Lezing over kunst verzamelen in Hermitage Amsterdam

03/06/2023

Renée geeft op zaterdag 3 juni een openbare lezing in de Hermitage aan de Amstel over het verzamelen van kunst. Dit tijdens de exposiitie Rembrandt & tijdgenoten, een selectie uit The Leiden Collection, New York.  Het interview dat Steenbergen hield met de eigenaar, verzamelaar Jonathan D. Kaplan, is afgedrukt in de begeleidende catalogus. Tickets voor de lezing zijn te bestellen via deze link:

Meer informatie

Radio-interview Podium Klassiek

15/05/2023

Op NPO 4 Klassiek interviewde Hans Haffmans in zijn programma Podium Renée Steenbergen over haar boek De Kunst van Abders. De opname van dit gesprek kunt u terugluisteren op de website van radio 4; daar staat ook een artikeltje over het boek: 'Minder concerten, betere betaling: een oplossing voor musici?' Binnenkort kunt het interview ook beluisteren via een link op deze webpagina.

Meer informatie

Presentatie voor gemeenteraad Zeist ivm te ontwikkelen Cultuurvisie

09/05/2023

Renée Steenbergen houdt een presentatie voor de raadsleden van de gemeente Zeist in het kader van de te ontwikkelen Cultuurvisie. Besloten bijeenkomst.

Meer informatie

Inspiratie-voordracht management Kunstacademies Nederland

12/04/2023

Renée Steenbergen is op grond van haar onderzoek en boek De Kunst van Anders gevraagd in gesprek te gaan met bestuurders van Nederlandse kunstacademies (Overleg Beeldende Kunst). Zij komen bijeen om te overleggen over een nieuw onderwijsprofiel voor kunstenaars. Renée onderzocht de precaire positie van makers en pleit voor fair pay van deze 'leveranciers van de inhoud'. 

Meer informatie

Tijd voor wat revolutie in de kunst! Gastles masterstudenten Sandberg Instituut

10/03/2023

Op vrijdag 10 maart geeft Renée een gastles voor masterstudenten van de Rietveldakademie in Amsterdam. De bijeenkomst is onderdeel van het programma 
Life after Sandberg, dat bijna afgestudeerde kunstenaars voorbereidt op de beroepspraktijk. Renée roept hen op de krachten te bundelen en een betere betaling van makers af te dwingen bij kunstorganisaties en beleidsmakers.

Meer informatie

De Kunst van Anders: discussieavond Amersfoort 8 maart

08/03/2023

Renée's nieuwe boek De Kunst van Anders is de aanleiding voor een debat op woensdagavond 8 maart in broedplaats De War in Amersfoort. Thema: de herijking van het gemeentelijke kunstbeleid. Inleiding door Renée, waarna een panel van kunstenaars en politici met elkaar in discussie gaat over de vraag: hoe zetten we de maakpraktijk centraal in het culturele bestel?

Meer informatie

Het Verzamelen van Nederlands-Indische fotografie

24/02/2023

Op vrijdag 24 februari organiseert Renée ls vice-voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst een middag over een openbare en een particuliere collectie Nederlands-Indische fotografie. De bijeenkomst, alleen toegankelijk voor leden van de KVVAK, wordt gehouden in de Asian Library van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Daar berust ook de fotocollectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, waarover de eerste voordracht gaat. Daarna kunnen leden foto's en albums uit deze collectie bekijken. Na de pauze interviewt Renée de bevlogen verzamelaar en KVVAK-lid Martin Roos over zijn collectie van enkele duizenden stukken Nederlands-Indische fotografie.
 

 

 

Meer informatie

Workshop Arts & Science Lab van Opera Forward Festival

22/02/2023

Op 22 maart geeft Renée een workshop voor studenten kunstbeleid en -management naar aanleiding van haar boek De Kunst van Anders. Een dag lang brainstormen de studenten onder leiding van dagvoorzitter Mavis Carrilho met Renée over innovatieve ideëen om een systemische transitie van het cultuurbestel in gang te zetten. Dit besloten Arts &b Science Lab heeft plaats tijdens het Opera Forward Festival, waarbij De Nationale Opera samenwerkt met opleidingsinstituren in het hele land om nieuwe vormen van opera en muziektheater te verkennen.

Meer informatie

Key note speech tijdens Symposium De Kunst van het maken. Debat over de noodzaak tot systeemverandering in de cultuursector

17/01/2023

Op dinsdagmiddag 17 januari 2023 organiseert Renée Steenbergen ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe boek De Kunst van Anders. 6 voorstellen voor culturele innovatie een symposium rond de boekpresentatie.
In een samenwerking met Platform Beeldende Kunst en Veem House wordt gedebatteerd over het thema:
Hoe zetten we de maakpraktijk centraal in het culturele ecosysteem?
Die vraag wordt in drie rondes voorgelegd aan:

*kunstenaars en makers: co-directeur van Platform BK, Koen Bartijn, houdt de inleiding en gaat daarna in gesprek met theaterduo MOHA en kunstcollectief AnnaState
*grote en kleine musea en theaters:
in gesprek met Jacqueline Grandjean (Noordbrabants Musuem)  en Jolanda Spoel, directeur Bijmerparktheater 
*vermogensfondsen: directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds in gesprek met fondsdeskundige Rien van Gendt.

Renée zal zelf de inleidende voordracht houden en de wrap-up verzorgen.


Locatie: Theater Het Veem, Van Diemenstraat 408 - 410 in Amsterdam.

Tijd: 14:00u tot 17:00u + Borrel

Tickets zijn 15 euro inclusief het boek De Kunst van Anders. De voertaal is Nederlands

 

 

 

Meer informatie

Referent Mecenaat op symposium Allard Pierson

02/12/2022

Op vrijdagmiddag 2 december treedt Renée op als referent over mecenaat bij de key note speech van schenker Willem Heijting aan de historische bibliotheek van het Allard Pierson, voorheen Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie

Key note op Symposium Mecenaat door Platform BK

30/04/2022

Renée schreef het onderzoeksessay dat het uitgangspunt vormt voor het symposium over Mecenaat dat het Platform BK organiseerdeen hield de inleidende key note voordracht het symposium "Staat van het Mecenaat". Voorafgaand aan dit symposium schreef Steenbergen in opdracht van Platform BK het onderzoeksessay 'Staat van het Mecenaat: waarom private giften geen politiek instrument moeten zijn'.
Terugkijken van het symposium kan via https://www.platformbk.nl/livestream-de-staat-van-mecenaat/ 

 

Meer informatie

Radio-interview nieuw onderzoek Mecenaat

20/03/2022

Renée was één van de twee hoofdgasten in het wetenschapsprogramma Radio Swammerdam van Salto radio. Een uur lang werd zij geïnterviewd over haar lopende onderzoek naar Mecenaat in Nederland. Het interview is integraal te beluisteren via : https://soundcloud.com/swammerdam/mecenaat-hoe-kunst-gefinancierd-zou-moeten-worden

 

 

Meer informatie

Symposium Herkomstonderzoek Indonesische kunst

18/09/2021

Op 18 september organiseert de Koninklijke Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst KVVAK in het auditorium van het Rijksmuseum een symposium over de herkomst van antieke kunstvoorwerpen uit de Indische archipel. Dit is een actueel vraagstuk gezien de discussie over de manieren waarop in de koloniale tijd niet-westerse kunst in westerse landen is verzameld. Renée Steenbergen is als vice-voorzitter de co-organisator van dit symposium. Zij zal er zelf spreken over het collectiebeleid van deze vereniging en tevens de paneldiscussie leiden. Voorts spreken onder meer de conservatoren Zuidoost-Aziatische kunst van het British Museum en het Rijksmuseum over de verzamelgeschiedenis van Indonesische kunstvoorwerpen in de collecties van het BM en van de KVVAK.

 

Meer informatie

Rijksmuseum: Openbaar interview met verzamelaars Japans porselein

14/03/2020

Op 14 maart houdt Renée voor leden van Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst een openbaar interview met twee verzamelaars van Kakiemon.Deze verfijnde Japanse porseleinsoort wordt al generaties lang door één familie gemaakt en wordt door kenners hoog gewaardeerd. Deze jonge verzamelaars, leden van de KVVAK,  hebben in korte tijd een fraaie collectie van dit kleurrijke porselein aangelegd.

Meer informatie

Lezing over Verzamelaars van hedendaagse kunst

10/02/2020

Renée houdt op 10 februari een lezing voor leden van de vriendenvereniging van het particuliere Museum Jan Heestershuis in Schijndel, gewijd aan de gelijknamige schilder.

 

Meer informatie

Kunst & cultuur van de Peranakan Chinezen in Indonesië

08/12/2019

Renée houdt een besloten voordracht voor de Stichting Chinese Indonesian Heritage Centre, dat verzamelt, onderzoekt en publiceert over de geschiedenis en cultuur van de Chinezen uit Indonesië in Nederland. Zij hebben een unieke mengcultuur die wel Peranakan wordt genoemd. Een boek hierover is in voorbereiding. 

Meer informatie

Verzamelen van Batik & Batik Belanda

18/10/2019

Op vrijdag 18 oktober organiseert Renée Steenbergen namens de Aziatische Kunst-vereniging KVVAK een middag over het verzamelen van Indonesische Batik. Deze met wasstempels bedrukte stoffen zijn een geliefd verzamelobject voor zowel musea als privéverzamelaars. Itie van Hout, oud-conservator Textiel van het Tropenmuseum, houdt in het auditorium van het Rijksmuseum een inleiding over het verzamelen van batik. Daarna interviewt Renée verzamelaar Kees de Ruiter over zijn collectie Batik Belanda, een batikstijl gemaakt door en voor Indo-Europese vrouwen.  www.kvvak.nl 

Meer informatie

Verzamelaars van Indonesische kunst

24/05/2019

Op vrijdag 24 mei gaf Renée een lezing tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag voor ruim 50 belangstellenden. Thema was de collectie van de Koninlijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst, waarvan zij bestuurslid is. Deze belangrijke verzameling, in bruikleen te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum, is in de afgelopen 100 jaar grotendeels bijeengebracht door privéverzamelaars. Eerder sprak zij over dit thema tijdens het jubileum-symposium van de KVVAK in juni 2018. Zie https://www.youtube.com/watch?v=HO-8632CqWE&list=PLlKx2kdeG3CRzYf3KbAhHVqak0FgrmAW4&index=3&t=0s

Meer informatie

Keynote speech op conferentie Philanthropy, Culture & Societal Change

01/04/2019

Renée Steenbrgen is de keynote speaker op de internationale conferentie die het Swedish Entrepreneurship Forum houdt op 1 april 2019 in Stockholm. Thema van haar speech is: de ontwikkeling van mecenaat voor de cultuursector in Europa. Renée zal de inleiding verzorgen en gaat in op de rolverdeling tussen de overheid en private partijen bij het financieren van cultuur en het stimuleren van mecenaat.  

Meer informatie

2de Dag van het Mecenaat: Jongeren

21/03/2019

Op 21 maart organiseert Renée de tweede Dag van het Mecenaat in Amsterdam, met als thema: Jonge bezoekers, donateurs & first time visitors. Met o.a. het Van Gogh Museum, TivoliVredenburg en Sanquin. Het complete programma vind je op de pagina Dag van het Mecenaat op deze site. Welkom!

Meer informatie

Lezing in De Nieuwe Kerk: de Vereniging van Aziatische Kunst & haar collectie

27/10/2018

De expositie Het leven van de Boeddha, die vanaf 16 september te zien is in De Nieuwe kerk aan de Dam in Amsterdam,is grotendeels samengesteld uit bruiklenen van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst, ter viering van haar 100-jarige jubileum.  De KVVAK bezit een collectie kunst uit vooral Oost- en Zuidoost-Azië die permanent is geëxposeerd in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum. Op zaterdag 27 oktober houdt Renée Steenbergen, bestuurslid van de Vereniging, een voordracht in DNK over deze topcollectie en de boeddhistische stukken eruit die in de kerk getoond worden.

Meer informatie

Verzamelaars als Mecenas: openingsspeech in de Vishal, Haarlem

20/10/2018

De Vishal Haarlem brengt  een ode aan de verzamelaars Harry en Corrie Swaak, die als mecenas optraden voor kunstenaars in de regio. Een selectie van werken van kunstenaars die zij steunen, wordt er getoond vanaf 20 oktober.  Renée houdt op die ochtend de openingsspeech en zal in gaan op de rol van verzamelaars als mecenas.

Meer informatie

Het Verzamelen van Indonesische objecten: verleden, heden & toekomst

13/10/2018

Op zaterdag 13 oktober organiseert Renée namens de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst een middag over het verzamelen van Indonesische amuletten en weefsels. Met voordrachten van onder meer prof. Raymond Corbey (universiteit Leiden) en Steven Alpert, Amerikaans expert van ikat-textiel. 

Meer informatie

Beroep: Fondsenwerver. Kennis Event Nederland Filantropieland

11/10/2018

Op 11 oktober geeft Renée als hoofdredacteur van The Fundraiser twee workshops tijdens  het jaarlijkse Kennis Event van de grootste branche-organisatie voor goede doelen: Nederland Filantropieland NLFL. Thema is fondsen werven als beroep: hoe professioneel is het vak inmiddels in ons land, moet het door marketeers of pr-medewerkers 'erbij' worden gedaan of ontwikkelt het zich steeds meer tot een autonome professie? Aan de hand van een lopende enquete gaat Steenbergen hierover in discussie met fondsenwervers van goede doelen.

Meer informatie

Daar waar Kunst woont: Introductie-lezing over verzamelen

30/09/2018

Het initiatief Daar waar Kunst woont organiseert in Den Bosch voor het tweede jaar een cursus over kunst kopen voor beginnende verzamelaars. De bijeenkomsten worden steeds gehouden in het huis van een collectioneur. Renée Steenbergen houdt de introductie-lezing op 30 september, waarin zij ingaat op haar onderzoek naar privéverzamelaars en hun motieven en manieren van verzamelen.

Meer informatie

Expert Meeting Raad voor Cultuur

28/09/2018

Op 28 september houdt de Raad voor Cultuur een bijeenkomst waarbij zij experts uit het veld raadpleegt over nieuwe financieringsmogelijkheden voor de kunstsector. Renée Steenbergen is daarbij uitgenodigd als deskundige op het gebied van Mecenaat en particuliere gevers.

Meer informatie

De toekomst van Mecenaat: Symposium Heineken Kunstprijs

20/09/2018

Op 20 september organiseert het Van Abbemuseum een symposium bij de expositie ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van de Dr. A.H. heinekenprijs voor de Kunst. Steenbergen schreef twee teksten voor de begeleidende catalogus, één ervan beschrijft de geschiedenis en stand van zaken qua kunstprijzen in Nederland. Tijdens dit symposium zal zij spreken over de toekomst van kunstprijzen en de rol van mecenaat hierin.

 

Meer informatie

Seminar Governance in Cultuur

19/09/2018

Op woensdag 19 september houdt de Nederlandse Vereniging Toezicht Cultuur een mini-seminar over nieuwe governance regels voor bestuurders in de cultuursector. Renée Steenbergen heeft zitting in het panel tijdens de discussie. Steenbergen deed onderzoek naar governace & cultuur in de VS, de UK en Nederland. 

Meer informatie

New Generation Philanthropists: Rondetafel o.l.v. Steenbergen en meer presentaties

12/07/2018

Het internationale wetenschappelijke congres voor de non-profit sector ISTR wordt dit jaar in Nederland gehouden. Op 12 juli leidt Renée de rondetafel over Millennials en hun geefgedrag. Met onder meer een jonge gever van Club Foam (Fotomuseum Amsterdam). Deze Dutch Day op de conferentie wordt afgesloten met een paneldiscussie, waar Steenbergen eveneens zal spreken. Op 13 juli heeft zij zitting in een Rondetafel over Vermogensfondsen in de VS en Europa en 's middags zit zij een sessie voor over onderzoek naar Geefgedrag.

 

Meer informatie

Internationaal symposium: Collecting Asian Art in the Western World: Past, Present & Future

23/06/2018

Op zaterdag 23 juni organiseert de dan 100-jarige Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst VVAK een internationaal symposium over het verzamelen van Aziatische kunst in Europa en de VS.  Keynote speaker is John Guy, hoofd Aziatische kunst van het Metropolitan Museum in New York, daarnaast de hoofdconservatoren van onder meer Musée Guimet in Parijs en het Museum für Ostasiatische Kunst in Berlijn. Renée Steenbergen zal spreken over de particuliere stichters en schenkers van de VVAK en hun verzamelbeleid, en de huidige barrières bij het verzamelen van Aziatische kunst. Toegankelijk ook voor niet-leden.  www.vvak.nl 

Meer informatie

De ontzameling van de Nusantara-collectie

07/06/2018

Tijdens een gesloten seminar van het Research Center for Material Culture over de ontzameling van de collectie van het voormalige museum Nusantara voor Indische kunst, zal Renée spreken over de positie van nog levende schenkers en het feit dat het LAMO ontzamelprotocol hen niet of nauwelijks betreft in het proces. Schenkers aan dit gemeentemuseum wisten daardoor niet wat er met hun gulle gift ging gebeuren. Steenbergen zette zich als bestuurslid van de Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst in voor het bijeen houden van een collectie Indonesische weefsels, die in zijn geheel is overgedragen aan de VVAK. 

Meer informatie

Lancering nieuw magazine The Fundraiser

22/03/2018

Op donderdag 22 maart presenteert uitgeverij Lenthe het eerste nummer van het nieuwe kwartaalblad The Fundraiser. Voor fondsenwervers & marketeers in de goede doelensector. Hoofdredacteur Renée Steenbergen licht de redactionele formule toe en interviewt Sarah Clifton, hoofd fondsenwerving van Save the Children, die op de cover staat met een groot interview.  . 

Meer informatie

Research Seminar (Arts) Philanthropy & Donor Behaviour

02/02/2018

Renée Steenbergen organiseert als senior research fellow aan de Universiteit Utrecht op 2 februari 2018 een Research Seminar voor internationale onderzoekers. Het thema is: (Arts) Philanthropy & Donor Behaviour in Europe. Onderzoekers uit zeven Europese landen zullen daar hun bijdragen bespreken aan de wetenschappelijke bundel die Steenbergen voorbereidt over genoemd thema. Deze bundel zal gepubliceerd worden in januari 2019.

Meer informatie

Parijs: Academic Centers for Philanthropy

02/11/2017

Renée Steenbergen is als senior research fellow aan de Universiteit Utrecht uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de Inaugural Gathering of Academic Centers for Philanthropy, die op 2 en 3 november 2017 is gehouden aan de ESSEC Business School in Parijs. De conferentie is een initiatief van de ESSEC Philanthropy Chair en ERNOP. 

Meer informatie

Conferentie Kopenhagen: Young Donors: motivation and giving behaviour for the arts

13/07/2017

Renée presenteert de resultaten van haar onderzoek onder geefkringen voor jongeren (25 tot 40 jaar) bij kunstorganisaties tijdens de Ernop-conferentie in Kopenhagen, tijdens een sessie over geefgedrag van millennials. Zij zal ook optreden als moderator tijdens deze conferentie.

Meer informatie

Conferentie: presentatie Game Changers or Game Breakers? New endowed foundations by younger founders

12/07/2017

Renée Steenbergen presenteert tijdens een wetenschappelijke conferentie in Kopenhagen de resultaten van haar onderzoek naar jongere stichters van vermogensfondsen. De gastheer is de Carlsberg Foundation, het grootste vermogensfonds in Denemarken, waar dit congres over fondsen in Europa plaats heeft. 

Meer informatie

Advies aan Raad voor Cultuur over Mecenaat

23/06/2017

Op 23 juni 2017 informeerde Renée Steenbergen als expert op het gebied van mecenaat, de commissie Musea van de Raad voor Cultuur over geefgedrag en motivate van donateurs voor de kunsten. De minister van Cultuur heeft de Raad verzocht een advies te schrijven over het stimuleren van giften aan musea en het in kaart brengen van regelgeving die groei van mecenaat mogelijk belemmeren. Steenbergen adviseerde de Raad vooral om meer onderzoek te laten doen naar motieven van gevers, waarmee de hele kunstsector gediend wordt.

Meer informatie

Day of Arts Philanthropy, Utrecht University

19/01/2017

Op 19 januari 2017 organiseert Steenbergen als senior research fellow aan de Universiteit UItrecht de Dag van het Mecenaat of Day of Arts Philanthropy. Meer informatie en aanmelden via www.artsphilanthropy.eu 

Meer informatie

Gastcollege Universiteit Utrecht over kunstfinanciering

28/11/2016

Op maandag 28 november geeft Renée Steenbergen een gastcollege aan de Universiteit Utrecht, waar zij zelf als senior research fellow onderzoek doet naar nieuwe vormen van mecenaat. Steenbergen zal spreken in de reeks "Kunsten, Media en Beleid" en zal vooral in gaan op private steun voor de kunsten in Europa.

Meer informatie

Hoe begin je met het verzamelen van tribal art?

28/10/2016

Tijdens de Tribal Art Fair 2016 in Amsterdam houdt Renée Steenbergen een lezing voor kunstliefhebbers die geïnteresseerd zijn om (ook) tribal art te kopen. Hoe weet je of het authentieke stukken zijn, welke aankoopkanalen bestaan er, hoe informeer je je en welk verzamelgebied past bij je portemonnee? 

Meer informatie

Rijksmuseum: Openbaar interview met grote schenker Aziatische kunst

02/09/2016

 Op vrijdag 3 september 2016 hield Renée Steenbergen een openbaar interview in het Rijksmuseum met Elise Wessels. Zij schenkt op termijn het grootste deel van haar collectie 20ste eeuwse Japanse prenten aan het museum, dat een selectie ervan tentoonstelde gedurende de zomer. Het interview werd gehouden voor de leden van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst VVAK, waarvan de collectie deels wordt getoond in het Aziatisch Paviljoen van het Rijks. Steenbergen is bestuurslid van de VVAK en bereidt het 100-jarig jubileum voor in 2018.

Meer informatie

Congres Stockholm: presentatie onderzoek jonge gevers voor de kunsten

30/06/2016

Op 30 juni presenteerde Renée Steenbergen haar lopende onmderzoek op het internationale congres van de International Society for Third-Sector Research in Stockholm. Onder de titel "Game Changers: Motivation and giving behaviour of younger European donors and founders for the arts" .

Meer informatie

Het Nieuwe Verzamelen: 2 lezingen in Rijksmuseum Twenthe

17/01/2016

Op zondag 17 januari houdt Renée Steenbergen twee lezingen in Enschede over nieuwe vormen van verzamelen. Oude en hedendaagse kunst worden daarin vermengd, net als westerse en niet-westerse kunst, 'high art' en kitsch. De voordrachten worden gehouden op de openingsdag van de expositie van de collectie Steinmeijer in  het museum. Tenminste één van de lezingen is alleen toegankelijk voor de Vrienden van Rijksmuseum Twenthe.

Meer informatie

KNAW: symposium Creativiteit krijg je niet voor niets

14/12/2015

De Koninlijke Nederlandse Academie van Wetenschappen biedt de laureaat van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2015 bij de uitreiking een minisymposium aan. Hoogleraar psychologie Carsten de Dreu koos zelf het thema: "Creativiteit krijg je niet voor niets". Renée Steenbergen spreekt er over de prijs van het mecenaat: willen particulieren creativiteit en experiment financieren, en onder welke voorwaarden?

Meer informatie

Oppotten of het verschil maken. Effectief geven voor kunst & cultuur

02/12/2015

De Erfenisvakdag voor specialisten in het notariaat en private banking heeft dit jaar als thema: Privaat vermogen en maatschappelijke meerwaarde. Creatief schenken, nalaten en impact investeren. Renée Steenbergen spreekt er over de aanzienlijke toename van individuele vermogensfondsen terwijl grote giften rechtstreeks aan kunstorganisaties daarbij (nog) achterblijven. Welke geefvormen zijn het meest effectief om de kunsten adequaat te steunen?

 

Meer informatie

Financiering van Experiment: symposium Art Worlds

23/11/2015

Op maandag 23 november organiseert Art Worlds in Amsterdam een symposium met het thema Financiering van Experiment, speciaal gericht op kunstenaars. Renée Steenbergen belicht als key note speaker nieuwe vormen van kunstfinanciering: digitale (eigen) verkoopkanalen voor kunstenaars, crowdfunding van projecten en het mecenaat in klassieke zin: opdrachtkunst.

Meer informatie

Gastcollege VU: de mecenas als redder?

19/11/2015

In haar jaarlijkse gastcollege aan de VU focust Steenbergen dit keer op de toenemende verwachtingen die overheid en kunstorganisaties koesteren jegens particuliere gevers.  Dat bleek dit najaar in het bijzonder bij de beoogde verwerving van twee portretten van Rembrandt door het Rijksmuseum. Nu bedrijfssponsors steeds moeilijker te vinden zijn en bezuinigingen doorwerken, wordt de mecenas aangewezen als de redder van ons cultureel erfgoed. Steenbergen belicht aan de hand van haar nieuwe onderzoek of deze verwachting realistisch is.

Meer informatie

Mecenas: partner of instrument van de overheid?

23/10/2015

Op vrijdag 23 oktober spreekt Renée Steenbergen tijdens het minisymposium 'Hoezo, burgerschap?'in Felix Meritis. Zij belicht de paradoxale rol die de overheid de particuliere gever toebedeelt: die van betrokken burger, maar wel één onder regie van de overheid die de bezuinigingen op de kunsten moet compenseren. Met discussie na.

Meer informatie

Lezing Art The Hague voor verzamelaars

09/10/2015

Op vrijdagavond 9 oktober houdt Renée Steenbergen een lezing voor kunstverzamelaars tijdens de beurs Art The Hague.

Meer informatie

Erfenisvakdag: Erven & schenken in de 21ste eeuw

23/06/2015

Renée Steenbergen is één van de hoofdsprekers op de Erfenisvakdag 2015 voor notarissen, erfrechtadvocaten, estateplanners en fiscalisten, het jaarlijkse event voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met schenken en erven. Dit jaar wordt de vakdag gehouden in Kasteel Vanenburg te Putten. Steenbergen zal spreken over het toenemende belang van mecenaat voor de kunsten en de wetenschappen en hoe professionals hierop kunnen inspelen.

 

Meer informatie

Modern Mecenaat: Lezing voor studenten UU in privémuseum MORE

19/06/2015

Op 19 juni houdt Renée Steenbergen een lezing voor ruim 100 leden van studentenvereniging Suster Bertken van de Universiteit Utrecht. Studenten kunst- en cultuurwetenschappen worden in het in juni te openen privémuseum MORE in Gorssel toegesproken over de trend onder particuliere verzamelaarsom hun eigen museum te stichten en de gevolgen hiervan voor de museale wereld.

Meer informatie

Universiteitsdag Utrecht: College 'Kansen & belemmeringen voor Mecenaat"

11/04/2015

Op zaterdag 11 april geeft Renée Steenbergen voor alumni van de UU een college over geschiedenis en toekomst van het mecenaat voor kunsten & wetenschappen. De overheid wil graag meer financiële steun van burgers, maar hoe realistisch is dat? Naast andere belemmeringen worden ook de kansen voor het nieuwe mecenaat geanalyseerd. Meer informatie via 

 

http://www.uu.nl/organisatie/alumni/agenda/universiteitsdag-2015/middagprogramma#mecenaat

 

Meer informatie

Mecenaat voor Intermediairs: Prins Bernhard Cultuurfonds informatieavond

11/03/2015

Op woensdag 11 maart organiseert het Prins Bernhard Cultuurfonds een besloten ontvangst over geven aan kunst & cultuur voor notarissen, private bankers, estate planners en family officers. Renée Steenbergen is verzocht een voordracht te verzorgen over nieuw mecenaat en zal ingaan of de aantrekkelijke kanten van 'arts philanthropy ' en de manieren waarop particulieren juist in deze tijd betrokken kunnen worden bij de kunsten.

Meer informatie

Workshops Effectief Fondsenwerven voor Efgoedorganisaties

19/01/2015

Op 19 januari 2015 geeft Renée Steenbergen in opdracht van de Provincie Gelderland twee workshops aan samen 100 Gelderse erfgoedinstellingen over effectief fondsenwerven. Nu provincies en gemeenten bezuinigen op kunst & cultuur, willen zij hun culturele organisaties hiermee een steuntje in de rug geven bij het ontwikkelen van relatiebeheer en particuliere giften.

Meer informatie

NRC-College 'De Kunst van het geven'

09/12/2014

Het minisymposium De Kunst van het geven is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en NRC Handelsblad. Renée Steenbergen houdt als Resarch Fellow Mecenaatsstudies de inleidende voordracht. Daarna zal Sigrid Hemels spreken over de fiscale stimuleringsregels voor geven aan de kunsten.

Meer informatie

Gastcollege VU: Mecenaat & Civil Society

13/11/2014

Op 13 november geeft Renée Steenbergen haar jaarlijkse gastcollege voor masterstudenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit jaar focust zij op haar nieuwe onderzoek, dat zij als Fellow sinds 1 september 2014 uitvoert aan de Universiteit Utrecht: Mecenaat & civil society in een tijd van recessie 2008-2014.

Meer informatie

Mecenaat & Theater: openbaar interview met Renée Steenbergen over mecenaat voor de podiumkunsten

15/10/2014

Het Nationale Toneel speelt op 15 oktober in Den Haag Goethe's stuk "Tasso", dat handelt over de verhouding tussen een mecenas en 'zijn' kunstenaar. In het voorprogramma wordt Renée Steenbergen geïnterviewd over de huidige verwachtingen en (on)mogelijkheden van mecenaat voor de podiumkunsten.

Meer informatie

Masterclass Fotografie Verzamelen: een kunst apart?

02/09/2014

Op 2 september organiseert fotomuseum FOAM een Masterclass Fotografie verzamelen. Renée Steenbergen treedt op als hoofdspreker en zal onder meer belichten hoe je een collectie opbouwt met dit relatief jonge medium en hoe om te gaan met de reproduceerbaarheid ervan. Zij zal ook vertellen over haar ontmoetingen met de beroemde Nederlandse fotografieverzamelaar Bert Hartkamp, wiens fotocollectie en fotobibliotheek deels bij het Rijksmuseum zijn ondergebracht.

Meer informatie

Fellowship Presentatie "Mecenaat en civil society in een tijd van recessie" aan de Universiteit Utrecht

27/05/2014

Op 27 mei hield Renée Steenbergen een presentatie over haar nieuwe onderzoek "Mecenaat en civil society 2008-2013" tijdens de kick off van het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksgebied Culture, Citizenship and Human Rights van de Universiteit Utrecht. Deze besloten bijeenkomst was speciaal voor hoogleraren, postdocs en promovendi van de UU die onderzoek doen binnen dit focusgebied.

Meer informatie

Grote giftenwerving voor universiteiten: presentatie op conferentie 15 mei

15/05/2014

Renée Steenbergen spreekt namens de Universiteit van Amsterdam op CASE Lowlands, de jaarlijkse conferentie voor Nederlandse en Vlaamse universiteiten en hogescholen. Steenbergen adviseert sinds 2013 het Amsterdams Universiteits Fonds over het werven voor de erfgoed-afdelingen van de UvA. Samen met AUF-adviseur Jochem Miggelbrink presenteert zij een Stappenplan voor werving van grotere giften. Deelnemers aan de conferentie zijn medewerkers alumnibeleid, relatiebeheer, fondsenwerving en communicatie van de universiteiten en hogescholen.

Meer informatie

OCW-Congres Cultuur in Beeld: workshop "Zou u aan uw eigen organisatie schenken?"

25/11/2013

Zou u aan uw eigen organisatie schenken?

Stelt u zich eens voor dat u door uw eigen organisatie voor een gift wordt benaderd. Waarschijnlijk ervaart u dan waarom sommige methodes van fondsenwerving beter werken dan andere. In deze workshop gaat u zelf concreet aan de slag. Centrale vragen daarbij: wie stelt de geefvraag, via welke weg verloopt dat en welke argumenten komen op tafel? Adviseur Renée Steenbergen, auteur van diverse publicaties over schenkers, geeft in samenwerking met hoogleraar Economie van Kunst & Cultuur Arjo Klamer inzicht in de motivatie van gevers. Met best en worst practices helpen zij u om uw ervaringen en vragen te toetsen. Aan de hand van uw concrete vragen en wervingsmateriaal, kruipt u in de rol van kritische gever. Collega's en professionele acteurs spelen de rol van fondsenwerver. Zo wordt u uitgedaagd uw vooronderstellingen over de effectiviteit van uw wervingsmethodes tegen het licht te houden. U gaat met concrete adviezen naar huis die u direct kunt toepassen in uw praktijk.

Meer informatie

Vakdag Fondsenwerving: workshop "Wat wil de gever?"

21/11/2013

Als  u zelf voor een gift wordt benaderd door uw eigen organisatie… wordt u dan overtuigd door uw eigen wervingsmethodes? In deze workshop gaat u zelf concreet aan de slag. Centrale vragen daarbij: wie stelt de geefvraag, via welke weg verloopt dat en welke argumenten komen op tafel? Renée Steenbergen, expert particuliere giften en Mecenaat en adviseur van grote organisaties in met name de cultuursector, onderzocht de motieven van schenkers. Zij ontwierp een integrale aanpak die in de hele goede doelen sector effectief is, waarbij de afdelingen Fondsenwerving & Relatiebeheer met Marketing & Communicatie en -indien van toepassing- ook Horeca & Hospiltality gezamenlijk opereren om gevers te werven èn vast te houden. Aan de hand van uw concrete vragen kruipt u in de rol van (kritische) gever en spelen collega's uw rol als fondsenwerver. Zo wordt u uitgedaagd uw vooronderstellingen en aannames over de effectiviteit van uw wervingsmethodes te toetsen. Met verrassende resultaten!

 

 

Meer informatie

Mecenaat: geef aan kunst! Presentatie voor private clients Van Lanschot Bankiers

15/11/2013

Ook Van Lanschot Apeldoorn heeft Renée Steenbergen als expert Mecenaat gevraagd een presentatie te houden over doneren aan de kunsten voor hun private clients. Hoe kunnen begunstigers hun geefdoel(en)in de cultuur selecteren, wat zijn aantrekkelijke kanten van het steunen van kunstorganisaties en welke geefvormen zijn het meest effectief?

Meer informatie

Mecenaat: geef aan kunst! Presentatie voor private clients Van Lanschot Bankiers Amsterdam

11/11/2013

Naar aanleiding van hun in november te verschijnen tweejaarlijkse Dutch Wealth Report organiseert Van Lanschot Bankiers een aantal avonden voor private clients. Renée Steenbergen is als mecenaats-expert geïnterviewd in dit rapport en zet in Amsterdam en Hilversum uiteen waarom geven voor de kunsten waardevol is voor gevers en een wezenlijke impact kan hebben.

Meer informatie

Gastcollege VU: De toenemende macht van verzamelaars in de kunstwereld

31/10/2013

Op 31 oktober geeft Renée Steenbergen een gastcollege aan de Vrije Universiteit in Amsterdam voor materstudenten kunstgeschiedenis. Thema is de groeiende invloed van grote verzamelaars binnen de kunstwereld, onder meer door het stichten van eigen musea, en hun purchase power op veilingen die musea meestal kansloos laat. Nieuwe speleres zijn collectioneurs uit opkomende economiën als China, Rusland, India en Brazilië. Wat betekent deze ontwikkeling voor de kunst en het veld?

Meer informatie

De Appel Gallerist Programme: de positie van internationale kunstverzamelaars

21/09/2013

Op zaterdag 21 september verzorgt Renée Steenbergen een gastles voor de internationale deelnemers aan het nieuwe Gallerist Programme van Stichting De Appel in Amsterdam. De groeiende sleutelrol van internationale collectioneurs staat daarin centraal: als kunstkopers, als initiators van privémusea èn als schenkers aan overheidsmusea.

Meer informatie

Openingsspeech privécollectie Oleson in het Cobra Museum

15/06/2013

Zaterdag 15 juni opent Renée Steenbergen de expositie over de bekende privécollectie van Jens Oleson. Onder de titel Cobra- My Life  worden 150 stukken uit deze Deense verzameling tentoongesteld, aangevuld met bruiklenen uit enkele Nederlandse Cobra-collecties. Privéverzamelaars hebben van het begin af aan een belangrijke rol gespeeld bij het steunen van Cobra-kunstenaars en hun vernieuwende werk.

Meer informatie

Conferentie Alumnirelaties & Fondsenwerving Hoger Onderwijs

25/04/2013

Renée Steenbergen verzorgt een workshop over mecenaatsontwikkeling voor universiteiten en hogescholen. Zij spreekt op de tweedaagse conferentie van het hoger onderwijs, die op 25 en 26 april wordt gehouden aan de Wageningen Universiteit over het thema 'How to ask'.Steenbergen zal ook deelnemen aan een rondetafelgesprek met grote gevers voor wetenschap en spreekt daar namens het Steenbergen Fonds dat bij de UvA de afdeling Bijzondere Collecties steunt.

Meer informatie

Kunst verzamelen voor beginners & gevorderden

12/04/2013

Twee levendige lezingen met veel voorbeelden uit de praktijk: Renée Steenbergen schetst in kleurrijke verhalen en geïllustreerd met foto's van privécollecties de diverse fases van het verzamelen van moderne en oudere kunst. Hoe bepaal je een focus voor de verzameling, wat is upgrading en waarom hebben veel collectioneurs ook deel- en nevencollecties? Voor relateis van kunsthandel Simonis & Buunk.

Meer informatie

Ronde tafel discussie over Mecenaat met masterstudenten UvA

18/02/2013

Masterstudenten Museumstudies van de UvA hebben onderzoek gedaan naar de manieren waarop musea in Londen mecenaat ontwikkelen. Renée Steenbergen ging in januari met hen in gesprek over hun onderzoeksresultaten( zie onder 11 januari) en neemt nu deel aan een besloten bijeenkomst met vermogensfondsen over mecenaatsontwikkeling in Nederland.

Meer informatie

Live interview over Mecenaat op radio, tv en digitale kanaal

21/01/2013

Op maandag 21 januari wordt Renée Steenbergen in OBA Live geïnterviewd door Theodor Holman over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mecenaat. Leiden de bezuinigingen in de kunstsector tot meer fondsenwerving door culturele organisaties, en zijn particulieren meer bereid te geven onder invloed van de urgentie?

Meer informatie

Coaching masterstudenten UvA Museumstudies over onderzoek Mecenaat

11/01/2013

Een onderzoeksgroep masterstudenten Museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam heeft in Londen onderzocht hoe musea daar nu mecenaat ontwikkelen. Renée Steenbergen is als expert op het gebied van private giften en mecenaat gevraagd de onderzoeksresultaten van de studenten met hen te bediscussiëren en kritisch tegen het licht te houden. Vier casussen zullen geselecteerd worden voor een ronde tafelgesprek op 18 februari in de Artisbibliotheek.

Meer informatie

Openingsspeech expositie Secret Postcards

17/11/2012

Het bekende formaat van een ansicht is door 250 kunstenaars uit binnen- en buitenland gebruikt om een betaalbaar kunstwerken mee te maken. Ook modeontwerpers, architecten en ontwerpers doen mee aan deze 'blinde' expositie waarbij de namen van de -soms bekende- kunstenaars pas achteraf bekend worden gemaakt. Dè kans voor jonge en beginnende verzamelaars om een mooie koop te doen! Renée Steenbergen opent de expsotie met een lezing over verzamelen.

Meer informatie

Dagvoorzitter symposium Kunst in het Landschap

15/11/2012

Kunstenaars, beschouwers, curatoren en een kunsthistoricus van Staatsbosbeheer spreken en debatteren o.l.v. Renée Steenbergen over functie, (on)mogelijkheden en toekomst van kunst in het landschap. Museum van Bommel van Dam organiseerde deze zomer een project met acht kunstenaars buiten het museum, terwijl nu een expositie binnen de eigen muren is gewijd aan het thema. Het sympsoium heeft eveneens plaats in Venlo, in de Domani kerk.

Meer informatie

Gastcollege VU: het belang van verzamelaars voor een vitale kunstwereld

08/11/2012

Opnieuw geeft Renée Steenbergen dit jaar een gastcollege aan masterstudenten van de Vrije Universiteit in de collegereeks Kunst, Markt & Connaisseurschap. Themavan haar college is het belang van particuliere verzamelaars : als belangrijke spelers op de kunstmarkt (zeker nu bedrijven en overheden minder verzamelen) en als gulle schenkers aan musea. 

Meer informatie

De toekomst van het moderne museum: tijd voor hervorming

01/11/2012

Tijdens het symposium "De waarde van Cultuur" op 1 november spreekt Renée Steenbergen over de noodzaak tot hervorming bij vooral de moderne kunst-musea. Zij vervolgt haar in NRC Handelsblad gepubliceerde betoog "Musea zijn te gefixeerd op bezit" en gaat in debat met onder anderen Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum Utrecht. Het artikel in de NRC kunt u lezen via "lees meer"in de linkerkolom op de homepage van deze website.

Meer informatie

Conferentie Art meets Business: Partnerships? te Krakau

24/10/2012

Bedrijven en particuliere begunstigers uit diverse Europese landen discussiëren op 24 oktober in Krakau over nieuwe vormen van onderling samenwerking.  Sprekers uit de private sector, het bedrijfsleven en de academische wereld uit Nederland, België en Polen delen hun kennis en ervaringen hier. Renée Steenbergen spreekt  als een van de  key-note speakers over "Mecenaat en sponsoring in een veranderend Europa: geschiedenis en toekomst".

Meer informatie

Gastcollege UvA: Mecenaat en Verzamelen in Europees perspectief

15/10/2012

Ook dit jaar geeft Renée Steenbergen weer een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam. De vakgroep Algemene Cultuurwetenschappen verzocht haar een middag te verzorgen in de collegereeks Kunst & Markt, onderdeel van de module Kunst in het publieke domein.

Meer informatie

Opening The Artery Show over 30 privé-verzamelingen

26/04/2012

Renée Steenbergen opent op verzoek vanThe Artery Club op 26 april in Enschede een unieke verzameling van kunstwerken afkomstig uit privécollecties van ruim 30 verzamelaars uit Enschede. Persoonlijke drijfveren voor het verzamelen, uit esthetisch of commercieel oogpunt tot het opbouwen van een gefocuste kunstcollectie. Met werk van o.a. Francis Bacon, Lucebert en Ben Akkerman. 

Meer informatie

Podiumkunsten: Workshop Ontwikkeling van Mecenaat

20/04/2012

Op 20 april 2012 organiseert de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten een speciale dag voor leden over Financiering & Mecenaat. Renée Steenbergen zal de middag workshop verzorgen over de ontwikkeling van mecenaat, gebaseerd op casussen uit de prakijk. De deelnemers zijn zakelijk leiders van jeugdgezelschappen voor dans en theater.

Meer informatie

Spreker en moderator bij opening privécollectie in Aboriginal Art Museum

19/01/2012

Op 19 januaro 2012 opent in het Aborigimal Art Museum in Utrecht een expositie met een keuze uit de collectie van de Australische verzamelaars Colin en Elizabeth Laverty. Steenbergen treedt op als spreker over het verzamelen van niet-westerse kunst en is moderator bij een geprek met Paul Schnabel en Hendrik Driessen.

Meer informatie

TU Delft: workshop Leiderschap voor hoogleraren: Ontwikkeling van Mecenaat

15/12/2011

Besloten bijeenkomst voor het leidinggevende kader van de TU Delft.

Meer informatie

Cercle Gaulois Artistique et Littéraire, Brussel

30/11/2011

De Cercle Gaulois is een netwerk-sociëteit voor politici, opinion leaders en ledinggevenden uit het culturele veld. Het debat heeft als thema: "Een museum voor moderne kunst in Brussel: waarom en hoe?'  Renée Steenbergen spreekt als mecenaatsexperts over de kansen zo'n publiek-privaat museum op te zetten. verder spreken de senator van Brussel Alain Courtois, die het plan steunt, en barones Dora Janssen die haar collectie niet-westerse kunst schonk aan het nieuwe museum MAS in Antwerpen.

Meer informatie

Moderne Mecenas & Prins Bernhard Cultuurfonds

22/11/2011

Op dinsdag 22 november presenteert het Prins Bernhard Cultuurfonds de film over enkele van zijn donateurs:  De Moderne Mecenas. Renée Steenbergen zit met enkele gevers en andere deskundigen in het discussiepanel.

Meer informatie

College VU Amsterdam: het belang van verzamelaars en mecenassen voor de kunstsector

17/11/2011

Jaarlijks houdt Renée Steenbergen een college voor Master-studenten van de Vrije Universiteit in het kader van een programma over Kunst en de Markt. Het belang van particuliere collectioneurs en hun potentie als mecenas is nu actueler dan ooit.

Meer informatie

Leeuwarden: Boekpresentatie over de verzamelaar J.W.N. van Achterbergh

05/11/2011

In het Princessehof te Leeuwarden opent in augustus 2011 een tentoonstelling  over de gedreven verzamelaar van keramiek J.W.N. van Achterbergh (1928-2009). Op zaterdag 5 november wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst het boek over de collectioneur en zijn collectie gepresenteerd, dat de Stichting Achterbergh-Domisse uitgeeft: "J.W.N. van Achterbergh, een gedreven verzamelaar". Renée Steenbergen is gevraagd tijdens deze bijeenkomst te spreken over de rol en het belang van particuliere verzamelaars voor het cultureel erfgoed, de moeizame samenwerking met musea en verzamelaars als mecenassen. 

Meer informatie

Politiek café: Amsterdam & het Mecenaat

10/10/2011

In politiek café Libertijn discussiëren Renée Steenbergen en Ryclef Rienstra (directeur VandenEndeFoundation) over mogelijkheden en onmogelijkheden van het mecenaat, specifiek voor Amsterdam, de culturele hoofdstad van Nederland.

Meer informatie

College UvA: De actualiteit van het mecenaat in West-Europa

03/10/2011

Op 19 september geeft Renée Steenbergen een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam voor master-studenten Algemene Cultuurwetenschappen.  Binnen het vak Kunst en Cultuur in het Publieke Domein zal zij ruim twee uur spreken over de actualiteit en de ontwikkeling van het mecenaat in West-Europa. De recente ontwikkeling van het private geven in Engeland, Frankrijk en Duitsland kan de Nederlandse cultuursector, die nu 25% moet bezuinigen, de weg wijzen.

Meer informatie

Symposium 'Kunst en Cultuur in Voorburg'

28/09/2011

Renée Steenbergen treedt op als key-note speaker op het jaarlijkse Kunst en Cultuur Sympoisum te Voorburg. Thema is, uitetraad, de urgentie van het ontwikkelen van mecenaat voor de kunstsector.

Meer informatie

Hoe verzamel ik design? in het Lloyd-hotel te Amsterdam

10/09/2011

Als startschot voor de pilot- editie van de door het Premsela Instituut georganiseerde cursus My first Design Collection houdt Renée Steenbergen op 10 september een voordracht over verzamelen voor de cursisten. Daarnaast zullen de conservator toegepaste kunst van het GEM, Titus Eliëns, en bijzonder hoogleraar Timo de Rijk  die middag een korte presentatie houden.

Meer informatie

Hearing commissie Cultuur Tweede Kamer

20/06/2011

Op uitnodiging van de Cultuurcommissie van de Tweede Kamer beantwoordde Renée Steenbergen op 20 juni 2011 vragen van kamerleden over de ontwikkeling van Mecenaat. "Het mecenaat is geen pinautomaat",  aldus Steenbergen. De uitspraak werd in de NRC, de Volkskrant, Het Parool  en De Telegraaf geciteerd. De hearing is te zien en beluisteren via www.tweedekamer.nl/commissies, aanklikken: Commissie Cultuur 20 juni 2011.

Meer informatie

Spreker op NWO Conferentie Culture & the Market, Rijksuniversiteit Leiden

26/05/2011

Ter afsluiting van het onderzoeksprogramma Transformations in Art & Culture, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, wordt op 26 mei aan de Rijksuniversiteit Leiden een conferentie gehouden over het thema Culture & the Market. Renée Steenbergen zal daar spreken over de stand van het Mecenaat als de derde macht in het culturele veld, naast de overheid en de markt.

Meer informatie

Expertmeeting Erasmus Universiteit over cultuurfinanciering

19/05/2011

Op 19 mei hield de Erasmus Universiteit Rotterdam een besloten bijeenkomst voor experts op het gebied van de financiering van kunst en cultuur. Renée Steenbergen werd daar door Arjo Klamer, hoogleraar Economie van Kunst & Cultuur, geïnterviewd over de mogelijkheden van het mecenaat voor de Nederlandse kunstsector.

Meer informatie

Besloten lezing over Verzamelen voor Artesia Bank

14/05/2011

Op zaterdag 14 mei houdt Renée Steenbergen een lezing voor een kleine groep cliënten van Artesia Bank die kunst kopen en verzamelen. Aansluitend zullen zij de kunstbeurs Art Amsterdam bezoeken.

Meer informatie

Organisator en dagvoorzitter Symposium "Collectors go Public" op Art Amsterdam 12-15 mei

12/05/2011

Van 12 t/m 15 mei organiseerde Renée Steenbergen voor de tweede maal een symposium door en voor verzamelaars, ditmaal met sprekers-verzamelaars uit Londen, Berlijn, België en Nederland. Genodigden kunnen hier de integrale opnames bekijken en luisteren van debatten tussen verzamelaars die publieke ruimtes openden voor hun collecties, zoals Erika Hoffmann uit Berlijn, de Zabludowicz Collection uit Londen en Marc Vanmoerkerke uit Oostende. Onder meer Martijn Sanders, verzamelaar en voorzitter van de Vereniging Rembrandt, reageerde op de internationale hausse aan privé-initiatieven in de kunst en de invloed die dit heeft op de kunstwereld.

Renée Steenbergen verzorgt als spreker beide Introducties op 12 en 13 mei en leidt als moderator de debatten met de sprekers op alle 4 de dagen.

Meer informatie

Spreker en Moderator op Dag van de Filantropie in Brussel, door Koning Boudewijn Stichting

10/05/2011

De internationaal opererende Koning Boudewijn Stichting, die een gezaghebbende rol vervult in de wereld van de filantropie, organiseert op 10 mei haar tweede Dag van de Filantropie in Brussel. Renée Steenbergen is gevraagd daar te spreken over de rol van mecenaat voor de cultuursector en de stand van zaken in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Daarnaast zal Steenbergen als moderator optreden van de sessie "Visies op Filantropie', waar onder meer de chief executive van de European Foundation Centre, de Fondation 1796 en het bestuur van de Koning Boudewijn Stichting in debat gaan.

Meer informatie

Lezing op Mecenaatsavond voor Bijzondere Collecties, UB Amsterdam

11/04/2011

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de UvA in Amsterdam organiseert op maandag 11 april een gesloten bijeenkomst voor mensen die ge:interesseerd zijn in (boek)wetenschap, historisch erfgoed en cultuur en die mogelijk mecenas willen worden van de UB. Zij worden uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het nu voor anderen opengestelde Steenbergen Fonds, dat sinds 1990 jaarlijks een substantiële gift doet aan de afdeling Bijzondere en Kostbare Werken van de UB. Renée Steenbergen zal hier als mede-oprichter van het fonds van haar vader, spreken over zijn motieven tot oprichting van dit vermogensfonds .

Op 7 juni opent bij Bijzondere Collecties een tentoonstelling over de aankopen door het Steenbergen Fonds.

Meer informatie

Expertmeeting Mecenaatsonderzoek Radbouduniversiteit Nijmegen

11/04/2011

Op vrijdag 8 april nam Renée Steenbergen deel aan een expert meeting met onderzoekers en betrokken over mecenaat. De Radboud Universiteit legde hen een concept onderzoek voor waarin de canonisering van het begrip mecenaat in diverse periodes sinds de Oudheid wordt bestudeerd.

Meer informatie

Jury Alternatieve financiering van kunst i.s.m. de NRC, Erasmus universiteit en VandenEndeFoundation

22/03/2011

Op 28 januari stond er in de NRC een Call for Ideas, een oproep te komen met andere financieringsvormen voor de kunsten. Ruim 135 inzendingen waren het gevolg. Renée Steenbergen heeft inmiddels als jurylid samen met onder meer professor Arjo Klamer, Ryclef Rienstra (VandenEndeFoundation) en Henriette Post (directie Fonds voor de Podiumkunsten) de selectie van beste of meest originele voorstellen gedaan. Deze zullen op donderdag 17 maart in het Cultureel Supplement van de NRC gepubliceerd worden. Op 22 maart zullen 40 inzenders hun ideeën aan een publiek van genodigde betrokkenen presenteren. De jury zal dan tot een eindoordeel komen en de twee prijswinnaars aanwijzen.

Meer informatie

Stedelijk Museum: Verzamelen kun je leren

05/02/2011

Opnieuw geeft Renée Steenbergen de openingslezing voor de verzamelaarscursus die het Stedelijk Museum voor het 4de jaar in Amsterdam organiseert met Mfac, ditmaal in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. We nemen opnieuw een kijkje binnen bij verzamelaars, dankzij het unieke fotomateriaal dat Renée bij haar proefschrift verzamelde. het hoe & waarom van verzamelen komt uitgebreid ter sprake, en vooral het plezier dat een verzameling aanleggen geeft.

Meer informatie

Lezing en discussie over nieuw Mecenaat bij mecenas d'Ailly

29/01/2011

Op 29 januari wordt de mecenas Gisèle d'Aillly (1912) in Amsterdam geëerd vanwege haar verdiensten voor de cultuur, onder meer via haar stichting Castrum Peregrini. Renée Steenbergen spreekt op deze bijeenkomst over nieuwe mogelijkheden van mecenaat voor de kunsten, en discussieert daarover met Ernst Veen (directeur De Nieuwe Kerk) en burgemeester Eberhardt van der Laan.

Meer informatie

Verzamelen kun je leren. Cursus Rotterdam

15/01/2011

Op zaterdagmiddag 15 januari 2011 spreekt Renée Steenbergen als de eerste spreker van deze succesvolle cursus voor beginnende verzamelaars, ditmaal in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen.

Meer informatie

Zin en Onzin over Mecenaat: lezing Algemene Ledenvergadering Kunsten '92

11/01/2011

De ledenvergadering  van een van de grootste belangengroepen in de kunstsector, Kunsten '92 , wordt gewijd aan de urgentie om meer privaat geld te vinden voor de kunsten. Renée Steenbergen spreekt in de Westergasfabriek over Zin en Onzin van het Mecenaat., waarover zij ook een artikel schreef voor de Nieuwsbrief van Kunsten '92. Aan de orde komen actuele kwesties als: Hoe kunnen kunstorganisaties particuliere kunstliefhebbers het beste benaderen, wat kunnen zij hen bieden en wat mogen zij van hen verwachten? 

Meer informatie

Verzamelen kun je leren. Cursus My first Art Collection Den Haag

08/01/2011

Op zaterdagmiddag 8 januari 2011 spreekt Renée Steenbergen als de eerste spreker van deze succesvolle cursus voor beginnende verzamelaars, ditmaal in het Gemeentemuseum Den Haag GEM

Meer informatie

Workshop leiderschap TU Delft: hoe ontwikkel je mecenaat?

06/01/2011

In het kader van de Leergang Academisch Leiderschap voor Human resource managers van de Technische Universiteit Delft  hield Renée Steenbergen een workshop over de ontwikkeling van Mecenaat. Nu ook de TU met zijn internationale reputatie en goede contacten bij rijksoverheid en bedrijfsleven zijn fondsen ziet slinken, dient een begin gemaakt te worden met de ontwikkeling van een geefstructuur voor individuele schenkers en major donors.

Meer informatie

Gesprek met staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra

22/11/2010

Als expert op het gebied van mecenaatsontwikkeling sprak Renée Steenbergen in gezelschap van directeuren van vermogensfondsen en de hoogleraar filantropie met de staatssecretaris van Cultuur, in aanwezigheid van de directeuren Cultuur en Erfgoed van OCW. Steenbergen adviseerde de staatssecretaris om zich mede verantwoordelijk te maken voor de op te vangen bezuinigingen in de sector, onder meer door het voeren van een nationale geefcampagne.

Meer informatie

Workshop Fondsenwerving voor Culturele Organisaties

18/11/2010

Tijdens de Nationale Vakdag Fondsenwerving op 18 november geeft Renée Steenbergen -opnieuw- een workshop Fondsenwerving voor Culturele organisaties. Kostenloos voor wie zich tevoren inschrijft via www.vakdagfondsenwerving.nl

Meer informatie

Openingsspeech "Verzamelen is voor iedereen"

14/11/2010

Op zondag 14 november 2010 houdt Renée Steenbergen in de Posthoornkerk te Amsterdam de openingsspeech bij de jubileum-expositie van Lieuwe Kingma. Onder de titel "Verzamelen is voor iedereen" spreekt zij over de beginselen van het kunst kopen en vooral van het kunst liefhebben.

Meer informatie volgt.

 

Meer informatie

Montblanc Museum en Patron Award

11/11/2010

Op 11 november spreekt Renée Steenbergen in hotel Americain in Amsterdam ter gelegenheid van de uitreiking van de eerste Monblanc Museum Award en de Patron Award.  Rijdens een galadiner worden deze prijzen uitgereikt. Het verheugt Renée dat in Nederland nu eindelijk het initiatief is genomen een mecenas openlijk te eren.

Meer informatie

Voordracht Rotary Amsterdam over het Centrum Geef om Cultuur

09/11/2010

Voor de Rotary Amsterdam houdt Renée Steenbergen een voordracht over het Centrum Geef om Cultuur, dat zij momenteel bezig is op te richten. Dit particuliere initiatief zal bemiddelen bij de 0overdracht van kunst uit privé-bezit naar hergebruikers als musea, concertzalen, ziekenhuizen, scholen en andere (semi)-openbare non profit instellingen. Voor meer informatie: zie onder de gele button links op de homepage van deze site: Centrum Geef om Cultuur.

Meer informatie

College Masteropleiding Kunstgeschiedenis, VU Amsterdam

04/11/2010

Op donderdag 4 november houdt Renée Steenbergen op de VU haar jaarlijkse college over het belang van particulieren voor de kunstwereld. Haar speciale aandacht daarbij uiteraard naar kunstverzamelaars en schenkers.

Meer informatie

Workshop Curatorial Programme De Appel

02/11/2010

Voor het opliedingsprogramma voor internationale curatoren van beeldende kunst-exposities geeft Renée Steenbergen op donderdagmiddag 4 november een workshop over de positie van privé-verzamelaars in het kunstenveld en hun toenemende belang als schenkers, zowel in natura als in geld.

 

Meer informatie via www.deappel.nl

 

Meer informatie

Workshop over verstandig kunst kopen. In opdracht van Eve&Co van Deltalloyd

08/06/2010

Op dinsdag 8 juni houdt Renée Steenbergen een workshop voor cliëntes van Eve&Co, de financiële dienstverlener van Deltalloyd speciaal voor vrouwen. Op deze bijeenkomst, die wordt gehouden in de Hermitage Amsterdam, spreekt Steenbergen over verstandige maniere van kunst kopen en verzamelen.

Intekenen via http://www.eveandco.nl/beleggen-in-kunst/372/.
 

Meer informatie

Key-note speaker Symposium Art Collecting during the monetary crisis

17/04/2010

Op zaterdag 17 april 2010 organiseert Young Collectors in Groningen dit symposium. Met de huidige kredietcrisis lijkt het ietwat vreemd; de enorme aandacht die er tegenwoordig is voor de kunstverzamelaar. De kunstwereld probeert op dit moment uit alle macht de instorting van het kunstsysteem te voorkomen, en is daarvoor mede afhankelijk van de verzamelaar. Nu grote bedrijven en financiële instellingen noodgedwongen korten op hun aankoopbudget voor kunst, is er hoop gevestigd op de verzamelaar.

 

 

Meer informatie

Lezing Joodse Verzamelaars 1918-1950

21/03/2010

Parallel aan de tentoonstelling Gedurfd Verzamelen over joodse kunstverzamelaars in de periode 1900-1940 organiseert het Joods Historisch Museum in Amsterdam een aantal lezingen. Renée Steenbergen, eveneens de auteur van een artikel in de begeleidende catalogus over joodse verzamelaars, zal spreken over de interessante periode tussen de twee wereldoorlogen en het navrante vervolg daarop voor joodse collectioneurs en hun kunstbezit.

 

Meer informatie

Key note speaker 10de Nationale Zilverstad Symposium

30/11/2009

Op maandag 30 november 2009 treedt Renée Steenbergen op als key note speaker voor het jubileum-symposium van de Nationale Zilverstad.  Zij zal spreken over het fenomeen verzamelen, het belang van verzamelaars voor het vakgebied  en kennisontwikkeling en uiteraard voor musea.  Diverse zilver-verzamelaars zullen op deze dag eveneens spreken en delen van hun collectie laten zien.

Meer informatie

Workshop op Nationale Vakdag Fondsenwerving

26/11/2009

Opnieuw verzorgt Renée Steenbergen een workshop voor directeuren en fondsenwervers van culturele organisaties tijdens de Nationale Vakdag Fondsenwerving in Rotterdam.

Meer informatie

Openingslezing My First Art Collection in Den Haag (besloten)

21/11/2009

Op zaterdagmiddag 21 november treedt Renée Steenbergen in het Gemeentemuseum Den Haag GEM op als de eerste spreker van deze nieuwe cursus voor beginnende verzamelaars. 

Meer informatie

Voordracht Raad van Advies Frans Hals Museum (besloten)

19/11/2009

Ter inleiding van de presentatie van en discussie over het fondsenwervingsplan van het dit jaar verzelfstandigde Frans Hals Museum, informeert Renée Steenbergen op verzoek van directeur Carel Schampers de Raad van Advies over de ontwikkelingen in het particuliere geven in Nederland en omringende landen.

Meer informatie

Spreker op Symposium "Samenwerking tussen Musea en Verzamelaars"

05/11/2009

Op dit symposium in Venlo spreekt Renée Steenbergen over nieuwe ontwikkelingen in de verzamelaarswereld: meer privé-musea, webcommunity's voor verzamelaars, een tendens naar meer autonome macht van collectioneurs buiten de musea om.

Museum van Bommel van Dam organiseert dit symposium in het kader van haar 40-jarig bestaan, waaraan dit najaar ook een expositie over de stichters is gewijd, het echtpaar Van Bommel/van Dam en hun collectie. Renée Steenbergen publiceerde een artikel in de catalogus die eind september verschijnt, onder de titel Een eigen museum- met dank aan de overheid

Meer informatie

Openingslezing cursus in Rotterdam (besloten)

31/10/2009

Op zaterdagmiddag 30 oktober treedt Renée Steenbergen in Museum Boijmans van Beuningen opnieuw op als de eerste spreker van deze cursus voor beginnende verzamelaars. 

Meer informatie

College Masteropleiding Kunstgeschiedenis, VU Amsterdam

29/10/2009

In de reeks Kunst, Markt en Connaisseurschap die de Vrije Universiteit dit jaar voor het eerst organiseert voor zijn Master studenten Kunstgeschiedenis, geeft Renée Steenbergen college over de thema's Verzamelen en Mecenaat. Bevindingen uit haar proefschrift over het verzamelen van moderne kunst, en uit haar tweede boek over mecenaat worden uiteengezet en in internationaal perspectief geplaatst.

Meer informatie

Openingslezing My First Art Collection in Amsterdam (besloten)

29/10/2009

Op donderdagavond 28 oktober treedt Renée Steenbergen opnieuw op als de eerste spreker van deze cursus voor beginnende verzamelaars.  Dit is de derde jaargang die My first Art Collction start in Amsterdam.

Meer informatie

International Congress of Maritime Museums, Denemarken

09/10/2009

Renée Steenbergen zal als spreker optreden tijdens dit vierdaagse congres voor de ruim 100 maritieme musea in de wereld. Zij is uitgenodigd haar visie te geven op de geverszijde van de fondsenwerving in de culturele sector in Europa en de Verenigde Staten.  Wat zijn de motieven van particuliere gevers aan kunst en cultuur en waaraan dienen musea meer aandacht te schenken om (potentiële) gevers blijvend aan zich te binden?

Meer informatie

De particuliere verzamelaar: cultuurbescherming of eigen glorie?

02/06/2009

Op dinsdag 2 juni 2009 houdt Renée Steenbergen in het Frans Halsmuseum Haarlem een voordracht over de motieven van particuliere verzamelaars en hun belang voor het openbaar kunstbezit. Aanleiding is de tentoonstelling van de collectie Kremer met zijn 17de eeuwse meesters. De tweede helft van deze dubbellezing wordt verzorgd door Gary Schwartz, Rembrandtkenner.

Meer informatie

Key-note speaker op Symposium Cultuurmecenaat

25/05/2009

Renée Steenbergen treedt als key-note speaker op tijdens het symposium Cultuurmecenaat op 25 mei in Rotterdam. Het symposium wordt georganiseerd door de Dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam, die onderzoek deed naar cultuurmecenaat in deze stad.

Meer informatie

Seminar "Aandelen in maatschappelijke ontwikkelingen"

19/03/2009

Het SNS Reaal Bank hoofdkantoor in Utrecht organiseert op 19 maart 2009 dit seminar over missie-gerelateerde investeringen. Renée Steenbergen zal daar spreken over investeringen in kunst en cultuur, cultureel beleggen en de c.v.-constructie. 

 

Meer informatie

Lezing voor Engelse gasten van de kunstbeurs Tefaf (besloten)

12/03/2009

Op donderdag 12 maart 2009 houdt Renée Steenbergen een Engelstalige voordracht voor relaties van een Engels private equity-concern die uitgenodigd zijn de kunst- en antiekbeurs Tefaf 2009 in Maastricht te bezoeken.

Meer informatie

Lezing cursus Fotografie Verzamelen (besloten)

16/02/2009

Op maandagavond 16 februari 2009 geeft Renée Steenbergen een lezing voor cursisten van de cursus Fotografie Verzamelen van Foam in Amsterdam.

Meer informatie

Inleiding verzamelcursus My first Art Collection (besloten)

22/01/2009

Renée Steenbergen houdt op donderdag 22 januari 2009 een uitgebreide inleiding over het verzamelen van moderne kunst voor de cursus 'My first Art Collection'.  De bijeenkomst wordt gehouden in De Nieuwe Kerk, de gastheer is het Stedelijk Museum dat daar nu een deel van zijn collectie toont. Met een introductie van directeur Gijs van Tuyl.

Meer informatie

Dag van de Verzamelaar, Rotterdam

17/01/2009
 

Renée Steenbergen geeft op zaterdag 17 januari 2009 in Museum Boijmans van Beuningen een korte lezing over verzamelen in het algemeen en verzamelaars in Nederland. Ook het belang van particuliere steun voor de kunst, die met de terugvallende kunstsponsoring urgenter is dan ooit, komt aan bod met een uitleg over de zojuist opgerichte Stichting Geef om Cultuur.

Tijd: 13.30-14.30u

Meer informatie

Lezing en Training Wetenschapsmusea (besloten)

11/12/2008

Renée Steenbergen verzorgt op 11 december 2008 een besloten lezing voor de Vereniging van wetenschapsmusea en science-centra (VSC) in Teylers Museum. Aansluitend geeft zij de leden een training over het betrekken van particuliere donateurs bij hun musea.

 

Meer informatie

Gastcollege Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

02/12/2008

Op dinsdag 2 december 2008 geeft Renée Steenbergen in de college-reeks 'Financieringsvormen in de Kunst' een gastcollege over het toenemende belang van particuliere stein en Mecenaat voor de kunsten, juist ook in deze kredietcrisis, nu sponsoring terugvalt en fondsen  een deel van hun vermogen zien verdampen.

Meer informatie

Lancering Stichting Geef om Cultuur

24/11/2008

De Stichting Geef om Cultuur, die een centrum zal opzetten ter bemiddeling tussen potentiële particuliere schenkers en kunstorganisaties, zal op de kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam zijn plannen ontvouwen. Rai, 16.30-17.30u.

 

Meer informatie

Lezing Nieuw Amsterdams Peil-initiatief (besloten)

23/11/2008

Dr. Renée Steenbergen spreekt voor het NAP -kennisplatform ter bevordering van wetenschappelijke congressen- over het Mecenaat in de 21ste eeuw voor kunsten en wetenschappen.

Meer informatie

Dagvoorzitter Symposium Fiscaal Cultuurmecenaat

21/11/2008

Op vrijdag 21 november zal Renée Steenbergen optreden als dagvoorzitter bij het Symposium Fiscaal Cultuurmecenaat Rijksuniversiteit Leiden

Meer informatie

Keynote speaker Nationale Vakdag Fondsenwerving 2008

20/11/2008

Renée Steenbergen treedt op dit grootste nationale congres over fondsenwerving op als keynote speaker over het werven van privaat geld voor de kunstsector, onder de noemer 'Geef om Cultuur'. Daarnaast leidt zij diezelfde dag een ronde tafel-bijeenkomst  over fondsenwerving door theaters en musea.

Meer informatie

Conferentie The Economics of Culture

23/10/2008

Dr. Renée Steenbergen spreekt op deze internationale conferentie over Private funding of the Arts, the new Mecenas. Georganiseerd door de Nederlandse ambassade in samenwerking met the Bled School of Management, Slovenië.

Meer informatie

Debat "Voor de Eeuwigheid?"

20/10/2008

Bijdrage aan het debat "Voor de Eeuwigheid?" door de Mondriaan Stichting en Erfgoed Nederland. Renée Steenbergen leest haar column voor over het belang van particuliere collecties, ter inleiding op de discussie over de toekomst van museaal collectiebeleid.

Meer informatie

Keynote speaker Symposium Vereniging Rembrandt

14/10/2008

Op dinsdag 14 oktober spreekt Renée Steenbergen als keynote speaker bij het 125-jarig jubileum van de Vereniging Rembrandt over verzamelen en mecenaat.

Meer informatie

Leeronderzoek aan de Erasmus Universiteit

13/10/2008

Renée Steenbergen houdt een referaat in het kader van leeronderzoek aan promovendi van de vakgroep Economie van Kunst en Cultuur van Prpf. dr. Arjo Klamer aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie

Lezing & Debat over De Nieuwe Mecenas in Spui25 Amsterdam

24/09/2008

Op woensdag 24 september organiseert de Universiteit van Amsterdam samen met Renée Steenbergen een debat over haar boek De  Nieuwe Mecenas, onder de titel: "Geef om cultuur"

Meer informatie

Lezing Business Club Haags Historisch Museum

16/09/2008

Op dinsdag 16 september houdt Renée Steenbergen een besloten lezing over Nieuw Mecenaat voor de Business Club van het Haags Historisch Museum

Meer informatie

Interview De Avonden VPRO

19/06/2008

Op donderdag 19 juni een gesprek met Renée Steenbergen bij de Avonden van de VPRO over haar nieuw boek De Nieuwe Mecenas en de noodzaak van een op te richten cenrum 'Geef om Cultuur', 20.00-21.00. ga naar www.radio6.nl: luister nu

Meer informatie

Referaat Congres The Art Collector Universiteit Groningen

05/06/2008

Op 6 juni spreekt Renée Steenbergen op het internationale congres The Art Collector aan de Rijksuniversiteit Groningen over het mecenaat van verzamelaars rond 1900 en nu.

Meer informatie

Debat over De Nieuwe Mecenas: live registratie

02/06/2008

De verschijning van Renée Steenbergens boek De Nieuwe Mecenas  werd op 2 juni ingeluid met een live uitgezonden debat bij BNR Newsradio. Bekijk en beluister hier de integrale filmregistratie van dit debat over het belang van particulier mecenaat voor de kunst en cultuur:
 

Debat deel I
Debat deel II

Meer informatie

Lezing "De Nieuwe Mecenas" bij Scheltema Amsterdam

29/05/2008

Op donderdag 29 mei houdt zij een lezing over De Nieuwe Mecenas  bij boekhandel Selexyz Scheltema op het Koningsplein in Amsterdam, van 19.30 tot 20.30u.

Meer informatie

Lezing "De Nieuwe Mecenas" bij Sotheby`s Amsterdam

27/05/2008

Op dinsdag 27 mei van 20 tot 21u houdt Renée Steenbergen een lezing over haar pas verschenen boek De Nieuwe Mecenas bij Sotheby’s Amsterdam.

Meer informatie

Dagvoorzitter Symposium Alternatieve Kunstfinanciering

23/05/2008

Meer informatie

Lezing Merrill Lynch Philanthropic Seminar

20/05/2008

Op 20 mei spreekt Renée Steenbergen op het Merrill Lynch & Goldman Sachs Philantropic Seminar te Amsterdam over de Nieuwe Mecenas. Andere gastsprekers zijn Joop van de Ende en Rien van Gendt

Meer informatie

Voordracht voor Ivy Circle in Het Concertgebouw

15/04/2008

Voordracht voor leden van de Ivy Circle -economen en managers die aan Amerikaanse en Engelse universiteiten zijn opgeleid- en de directie en het bestuur van Het Concertgebouw, ter gelegenheid van een brainstorm-sessie over het werven van meer privaat geld voor en door Het Concertgebouw in Amsterdam.

Meer informatie

Referaat Art Market Symposium Universiteit Maastricht

06/03/2008

Op 6 maart houdt Renée Steenbergen een referaat op het Symposium The Art Market dat de Universiteit van Maastricht organiseert parallel aan de Tefaf International Artfair

Meer informatie