Kunstverzamelaars

 

Renée Steenbergen is specialist op het gebied van particuliere kunstverzamelingen en mecenaat.
Zij schreef haar proefschrift over kunstverzamelaars in Nederland  en publiceert regelmatig over kunst in particulier bezit, met name in NRC Handelsblad.

Renée adviseert momenteel diverse verzamelaars bij het onderbrengen van hun collecties.  Het kan gaan om moderne en hedendaagse kunst, maar ze is ook gespecialiseerd in Aziatische kunst en heeft goede contacten bij etnografische en kunstmusea in binnen- en buitenland.

 

De site www.kunstverzamelaars.nl  is in aanbouw en wordt onder meer een webcommunity waar kunstverzamelaars onderling kunnen uitwisselen en aan expositie-projecten kunnen meewerken. 
De site wordt beheerd door Bureau Renée Steenbergen.

 

Onlangs interviewde Renée voor de NRC de kunstverzamelaar Rattan Chadha over zijn collectie, onder de kop: 'Een eigen museum hebben is geen filantropie'.

Het hele artikel is leesbaar via de linkerkolom op de homepage.

Klik aan: Lees hier alle columns en artikelen en scroll naar februari 2019.

  

Startup: Care for Culture

Care for Culture is een initiatief van Renée om kunst uit privé-bezit te herbestemmen in de zorg, onder meer in revalidatiecentra en voor de ouderenzorg. Meer informatie volgt in de loop van dit jaar op deze website. 

Opvallende conclusies op goed bezocht Collectors go Public symposium

 

In opdracht van Art Amsterdam, de grootste Nederlandse beurs voor hedendaagse kunst, organiseerde Renée Steenbergen opnieuw een intensief VIP-programma voor en door verzamelaars. Ditmaal was het thema "Collectors go public". Verzamelaars uit binnen - en buitenland spraken over hun motieven voor en ervaringen met het openstellen van hun collectie of het oprichten van een kunstinitiatief dat voor publiek toeganikelijk is. Daarmee vormen zij een groeiende groep vermogende collectioneurs die de musea niet langer nodig hebben om hun ambities te verwezenlijken.

Centraal stonden op 12 en 13 mei internationale verzamelaars die publieke ruimtes openden voor hun collecties.  Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum, Benno Tempel en Martijn Sanders schoven aan om in discussie te gaan met Erika Hoffmann en Axel Haubrok uit Berlijn en de Zabludowicz Collection uit Londen.  Opmerkelijk: ook deze toonaangevende collectioneurs blijken nooit benaderd door een museum. Organisator en moderator Renée Steenbergen moedigde de aanwezige musea en collectioneurs aan meer samen te werken: "Dat is met de toenemende bezuinigingen in heel Europa nu meer nodig dan ooit."

 

Documentaires over verzamelaars

Het digitale tv-kanaal HollandDoc van de VPRO toonde in 22 januari een reeks documentaires over verzamelaars. Renée Steenbergen schreef de rubriek De Tip van.... en raadt de film aan over het verzamelaarspaar Eyck dat in Wylré zijn privé-museum op afspraak voor publiek openstelt. 

Meer informatie via www.hollanddoc.nl 

 

 

Tentoonstelling over de collecties oudheden van Lugt en Kröller-Müller in Leiden 

Op dinsdag 27 april  opent in het Rijksmuseum van Oudheden een expositie over de deelcollecties Oudheden in de verzamelingen van Frits Lugt en Helene Kröller-Müller. Renée Steenbergen deed het onderzoek naar de historische contaxt van deze collecties en schreef het hoofdartikel in de begeleidende publicatie.

Meer informatie via www.rmo.nl

Gedurfd Verzamelen! geopend in Joods Historisch Museum

Zondag 14 februari opende het Joods Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling over joodse verzamelaars in het interbellum. Renée Steenbergen werkte mee aan deze expositie en publiceerde in de begeleidende catalogus haar onderzoek naar deze voor Nederland belangrijke groep collectioneurs .

Meer informatie via www.jhm.nl en via de button Tentoonstellingen op deze site.