Tentoonstellingen

Dr. Renée Steenbergen is zelfstandig werkzaam als gastcurator van tentoonstellingen over collectievorming, verzamelen en mecenaat, veelal samengesteld uit bruiklenen en schenkingen van particuliere verzamelaars.

 

Tot en met 3 februari 2019: Boeddhistische Kunst in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

 

In 2015 nam Renée als bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst het initiatief tot een expositie in De Nieuwe Kerk. De KVVAK bestond in 2018 namelijk 100 jaar en dat werd onder meer gevierd met deze grote tentoonstelling over boeddhistische kunst. De kern van de collectie wordt gevormd door topstukken sculptuur uit met name Oost- en Zuidoost-Azië. De belangrijkste stukken  van de KVVAK zijn permanent opgesteld in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.

Renée had zitting in de adviescommissie voor de expositie, samen met Menno Fitski, hoofd van de afdeling Aziatische Kunst van het Rijkmuseum.  Ook zocht zij privéverzamelaars -deels leden van de Vereniging-  met succes aan om belangrijke bruiklenen beschikbaar te stellen voor deze expositie.

Bij de expositie verscheen een publicatie waarvoor Renée een artikelschreef over de kunstcollectie van de KVVAK. Daarover en over de samenwerking tussen Vereniging en Rijksmuseum gaf zij ook een lezing  in De Nieuwe kerk op 27 oktober 2018 (zie onder Lezingen op deze website).

 

www.vvak.nl

 

 Tentoonstellingen waaraan Steenbergen eerder  meewerkte:

 

Rijksmuseum van Oudheden te Leiden:

Tot 19 september 2010 was de expositie over de collecties oudheden van Lugt en Kröller-Müller te zien in het Rijksmuseum van Oudheden . Renée Steenbergen deed het onderzoek naar de historische contaxt van deze collecties en schreef het hoofdartikel in de begeleidende publicatie, RomeO.

 

Joods Historisch Museum in Amsterdam:

Van 14 februari tot en met 16 mei 2010 was in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling over joodse verzamelaars in het interbellum te zien. Renée Steenbergen werkte mee aan deze expositie en publiceerde in de begeleidende catalogus haar onderzoek naar deze voor Nederland belangrijke groep collectioneurs .

Meer informatie via www.jhm.nl

 

2007-2008:

Initiatiefnemer van en voorbereidend onderzoek voor een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk over 400 jaar particlier verzamelen in Nederland 


2006:

Gastconservator in Marres te Maastricht van de thema-tentoonstelling La Collection Imaginaire. Parallel-programma  met de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf  in Maastricht. (Publicatie)

 

2002-2006:
Gastconservator en inhoudelijk adviseur van het in 2006 geopende Museum De Fundatie in Zwolle, dat geheel was gewijd aan het particuliere verzamelen.  Onderzoek voor en inrichting van een reeks permanente kabinetten met geschonken verzamelingen (portretten van verzamelaars en hun collecties). Gastconservator van de openingstentoonstelling Kunst Uitgepakt met een keuze uit zeven particuliere collecties (Publicatie)

 

2001-2002:
Gastconservator van de tentoonstelling Iets wat zo veel kost, is alles waard: tien  Nederlandse privé-collecties in De Beyerd te Breda, april-mei 2002. (Publicatie: handelseditie proefschrift)

 

1997-1998:
Coördinatie van een reeks exposities in 22 Nederlandse kunstmusea onder de noemer 'Tentoongesteld! Kunstenaressen van de laatste 100 jaar', in het kader van de landelijke manifestatie Honderd jaar Vrouw en Arbeid 1898-1998. (Publicatie)

 

1990-1991:
Gastconservator in Rijksmuseum Vincent van Gogh van de tentoonstelling Il faut être de son temps, in samenwerking met galeriehouder Riekje Swart (Publicatie)

 

1989-1992:
Lid Aankoopcommissie van Museum Het Kruit¬huis, Den Bosch. Samenstelling van diverse aankoopexposities. (Publicatie)

 

1988-1989:
Samenstelling van en onderzoek voor de tentoonstelling Kunstenaarsinitiatieven in Rijksmuseum Twente. (Publicatie)